Prenumerera på nyheterna

Ost från Jaén bäst i världen

Får det lov att vara en Olavidia till fredagsmyset? När World Cheese Award 2021 nyligen avgjordes i Oviedo i Asturien placerade sig ostproducenten Quesos y Besos i Jaén på första och sjätte plats bland världens bästa ostar.

När 4.000 ostar från 48 länder och fem kontinenter bedömdes av juryn vid World Cheese Award så placerade sig den i Andalusien producerade osten Olavidia på första plats. I skarp konkurrens tillsammans med 15 finalister.

Dessutom knep det ekologiska familjeföretaget Quesos y besos en sjätteplats med Camenbeso.

Olavidia är en getost med hög kvalitet, har flera utmärkelser tidigare från olika tävlingar. Den görs på getmjölken från en Málagaras som går fritt längs sluttningarna i Sierra Sur i Jaén.

Bakom Quesos y Besos i Jaén står Silvia Peláez och Paco Romero som startade företaget 2017 med totalt sju anställda.

Här är världens bästa ostar:

1. Olavidia, Quesos y Besos (Spanien). 103 poäng
2. Fromagerie Berthaut (Frankrike). 98
3. Van der Heiden Kass (Nederländerna). 97
4. Csíz Sajtmühely Kft (Ungern). 96
5. Zijerveld Food (Nederländerna). 95
6. Camenbeso, Quesos y Besos (Spanien). 94
7. Trethowan´s Dairy Ltd (Storbritannien). 93
8. MAAZ Cheese (Nederländerna). 92
9. Caseificio Brusati – Caseificio Artigianale (Italien). 91
10. Dorfsennerei Schlins (Österrike). 91
11. Almnäs Bruk AB (Sverige). 89
12. Nazionale Parmigiano Reggiano Rosola Di Zocca Societa Agricola Cooperativa (Italien) 88
13. Prolactine France (Frankrike) 86
14. Trethowan´s Dairy Ltd (Storbritannien). 85
15. Firesland Campina (Nederländerna) 83
16. Atelier de Formage (Japan) 82

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.