Prenumerera på nyheterna

Ovädret i östra Spanien var det värsta på 140 år

Stormvindarna, regnet och haglet som drabbade främst östra Spanien slutade i går men har lämnat stor förödelse efter sig i främst regionerna Valencia, Alicante, Murcia och Almería.

Det kraftiga regnet orsakade att flera floder svämmade över sina bäddar och drog med sig bilar och människor, tvinade tusentals från sina hem och förstörde enligt preliminära uppskattningar minst 300.000 hektar bra jordbruksmark.

Minst sex personer har dött efter att ha fångats av vattenmassorna, militär personal dirigerades ut för att rädda tusentals människor fångade i fordon, hem och campingplatser.

Myndigheterna säger att det fortfarande är för tidigt att sätta en exakt siffra på skadorna som orsakats av det värsta ovädret sedan 1879 då översvämningar dödade över 1.000 personer i Murcia och Orihuela.

Chefen för Valenciaregionen, Ximo Puig, har bett om något liknande en ”Marshall Plan” för att hjälpa till med återuppbyggnaden och den regionala regeringen i Murcia vill att de skadade områdena skall förklaras som en katastrofzon. Spaniens fungerande premiärminister Pedro Sánchez, besökte de drabbade områdena på lördagen och sa att han skulle återvända på måndag.

Det långsamt rörande stormsystemet, känt som “Gota Fria” flyttade sig mot nordväst på söndagen efter att den förlorat mycket av sin förödande kraft. Detta väderfenomen är typiskt för höstsäsongen i medelhavsområdet, men normalt sett inte lika intensivt som denna gången. Ontinyent i Valenciaprovinsen fick 250 mm nederbörd på 12 timmar, vilket är 10 gånger den normala mängden vid denna tiden på året. Vindarna utlöste också små tornadon på platser som badorten Dénia.

En av de mest drabbade kommunerna var Orihuela, en stad med 75 000 invånare i Alicante-provinsen, den isolerades i tre dagar på grund av översvämmade vägar. Det senaste rapporterade dödsfallet, en 41-årig man, var från Orihuela. Området i södra Alicante-provinsen, känt som Vega Baja, drabbades särskilt hårt efter att Segura-floden rann över och översvämmade tusentals hektar platt jordbruksmark. Det området kallas ofta för Europas fruktträdgård. Andra Vega Baja-kommuner som Almoradí och Dolores fortsatte att evakuera människor på söndagen av rädsla för att Segura skulle rinna över igen.

Alicantes förening för unga jordbrukare (Asaja) sa att cirka 150 000 hektar åkermark som ligger mellan Elche och Pilar de Horadada kommer att gå förlorat. Och Murcias union av småbrukare och uppfödare (UPA) gav en liknande siffra. Men det totala antalet är säkert betydligt högre när andra berörda områden beräknat sina skador.

Efter att stormen lamslagit östra Spanien förflyttade den sig försvagad västerut till provinserna Guadalajara och Toledo. I Madridregionen blev Arganda del Rey översvämmat och tunnelbanelinjen till huvudstaden fick tillfälligt stängas. Även södra Spanien fick en släng av ovädret då stormen oväntat slog till mot Málagaprovinsen under natten till lördagen den 14 september. Det resulterade i våldsamma regnskurar och kraftiga vindar som främst drabbade Guadalhorcedalen. Mest nederbörd fick Alhaurín El Grande och Coín (115 mm på två timmar). Men även Ojén och Marbella fick såpass mycket regn att räddningstjänsten fick rycka ut, i Málaga blev en enorm fikus kluven på mitten av blixten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.