Prenumerera på nyheterna

Över 12.000 ensamkommande söker en bättre framtid

I Spanien uppskattas det finnas 12.300 ensamkommande minderåriga, ”los menas”, enligt officiella siffror vid spanska inrikesdepartementet. Men det är en siffra som inte speglar verkligheten. Många ensamkommande minderåriga har inte identifierats. Till storstäder som Madrid och Barcelona kommer de flesta.

Radiokanalen Cope har uppmärksammat situationen med allt fler ensamkommande minderåriga från främst Nordafrika och länder som Marocko och Algeriet. Enbart till Katalonien har 6.261 ensamkommande invandrarbarn och ungdomar officiellt anlänt mellan januari 2017 och juni 2019.

Här finns det inte kapacitet att ta emot alla vilket har orsakat spänningar på flera platser där ungdomar blivit indragna i våldsamheter. De är unga och utan stöd från vuxna gör att de blir automatiskt utsatta för risker. Det handlar om ett djupgående socialt växande fenomen.

När polisen lokaliserar en ensamkommande minderåriga från utlandet saknas i regel dokumentation och ID-handlingar. Ett komplicerat arbete inleds tillsammans med kompetenta ungdomsvårdare och medicinsk personal.

När åldern är fastställd är det åklagarmyndigheten som tar beslut om återsändning till hemlandet. I huvudsak anbefalls familjeåterförening eller att den unga personen för till ungdomsvård i ursprungslandet.

Är det omöjligt att återsända den minderåriga och det har gått mer än nio månader och personen har befunnit sig på ungdomshem kan uppehållstillstånd beviljas. Återigen krävs ID-handlingar och dokumentation något som många minderåriga saknar.

Det är en mycket komplicerad situation som beskrivs som en utmaning. Ansvaret för de ensamkommande minderåriga i Spanien ligger hos myndigheterna i de autonoma regionerna. Men de kan inte hindra ungdomarna att fly vidare till en annan region eller att lämna Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.