Prenumerera på nyheterna

Över 400 evakuerade vid brand på Solkusten

Regionregeringen har aktiverat nödplan nivå 1 för skogsbränder i samband med den brand som rasar i Sierra Bermeja nära Estepona. Över 250 brandmän från Málaga, Granada, Cádiz, Córdoba, Jaen och Sevilla bekämpar lågorna i nuläget med hjälp av totalt 29 flygplan och helikoptrar som medverkar i insatsen. Den byiga vinden och kuperade terrängen försvårar släckningsarbetet. Över 400 personer har evakuerats från bostadsområdena Forest Hill och Abejeras och förts till sporthallen pabellón del Carmen i Estepona. Några rapporter om skadade finns ännu inte. Enligt uppgifter till Diario SUR ska flera hus delvis ha blivit påverkade av branden.

Ett av de mest kritiska lägena var tidigt i morse då brandförsvaret lyckades släcka en del av branden som var bara 50 meter från en bensinstation (Repsol).

Myndigheterna har även stängt flera vägar som MA-8301 mellan Estepona och Peñas Blancas och MA-8302 liksom avsnittet mellan kilometerpunkterna 157 till 171 på betalmotorvägen AP-7:an.

Branden som rasar i nuläget uppges vara större än branden i Jubrique i juli som ödelade mellan 300 till 400 hektar. Enligt brandbekämpningen Plan Infoca påverkar branden kommunerna Estepona, Genalguacil och Jubrique.

Vindbyar på upp emot 45 km/h försvårar släckningsarbetet i den kuperade terrängen.

Esteponas borgmästare José María García Urbano uppmanar allmänheten till försiktighet. Vi är mycket bekymrade för utvecklingen av branden, skriver Urbano på Twitter.

Birgitta Von Der Burg bor i Guadalmina i Marbella och tog bilden klockan 04.06.

– Det är en stor brand högre upp mot bergen. Branden växer. Klockan är nu 04.06, säger Birgitta Von Der Burg via en skriven e-post till Svenska Magasinet.

– Nu är det tjock rök, berättar Birgitta vid niotiden på torsdagsmorgonen.

Branden ska ha startat vid 21-tiden på onsdagskvällen. Fram till klockan 21.37 hade det kommit in över 140 samtal till 112.

I skrivande stund finns det inga uppgifter om brandorsak.

Brandröken syns på långt håll och det publiceras bilder på sociala nätverk från boende i Estepona, Gaucín, San Pedro och Marbella.

(Foto: Birgitta Von Der Burg)

Följ utvecklingen via hashtag #IFJubrique

(Texten uppdateras)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.