Prenumerera på nyheterna

Över 60.000 äldre ensamma under julen

Socialarbetare i Málaga bekymrar sig för en förändrad attityd att ”vi ser äldre människor som bördor”. Diario SUR skriver om att alltfler äldre människor i Málaga lever ensamma.

En äldre kvinna vid namn María, som i februari fyller 89 år, intervjuas i tidningen. Hon tillbringar julhelgen ensam. Hon tar det med en smula ironi och säger: ”Då har jag ingen att slåss med…”.

Enligt undersökningen ”Encuesta Continua de Hogares” från Spaniens motsvarighet till SCB, Instituto Nacional de Estadística, är det 60.400 personer över 65 år som lever ensamma i provinsen Málaga. 70 procent av dessa är kvinnor.

En del ensamma kommer att fira helgdagarna med sina anhöriga innan de återvänder till ensamheten. Åter andra upplever ingen kontakt alls. Det värsta är kvällen och natten, den blir lång och man hinner tänka på många saker, säger María till tidningen.

Rosa Martín arbetar som socialarbetare för Unidad de Emergencia Social vid Málaga kommun. Hon är bekymrad för den attitydförändring hon möter i samhället där äldre människor ses som bördor.

”Dagens generation jobbar och har knappt tid att följa sina barn till skolan. Hur kommer den nya generationen att ta hand om sina far- eller morföräldrar? Vi har blivit mer individualister, vi stänger om oss utan att bry oss. Om vi inte sett vår granne på tjugo dagar reagerar vi först efter att denne har börjat lukta”.

Vården och tillsynen av Spaniens åldrande befolkning som ökar i antal är en av landets största utmaningar i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.