Prenumerera på nyheterna

Över tre tusen kvinnor får skydd mot våld

Över 3.300 kvinnor i provinsen Málaga får ett visst skydd mot könsrelaterat våld. Totalt sedan 2003 är statistik började föras har 38 kvinnor och tre minderåriga dödats. Mellan januari till juni finns det 3.051 anmälningar om övergrepp i provinsen.

Så ser det ut i nuläget i samband med att det idag är den Internationella dagen mot våld mot kvinnor (Día Internacional de la Eliminación de la Violencia contra las Mujeres).

Spaniens beslut i våras om nationellt nödläge och nedstängning gjorde att många kvinnor led inom husets fyra väggar. Instängda med en närstående man.

Enbart för 2020 är det 3.310 kvinnor registrerade i systemet VioGén som upprättades 2007. Det är ett verktyg som ska skydda kvinnor som är offer och där myndigheterna vidtar förebyggande insatser som övervakning och skydd. Det samordnas mellan säkerhetstjänsten och lokalpolisen.

Under det nationella nödläget, från den 14 mars till mitten av juni, tredubblades siffran över kvinnor som sökte hjälp. Det visar siffror från regeringens delegation i Málaga.

Ökningen av antalet fall upphörde i början på juli och sedan dess har det skett en minskning. Det gör att myndigheterna kopplar samman inneslutningen och det nationella nödläget med ökat hot mot kvinnor som var instängda.

69,3 procent av offren som finns registrerade i systemet VioGén är spanska medborgare. 45,4 procent av dem är mellan 31 till 45 år följt av åldersgrupperna 46 till 65 år samt 18 till 30 år.

Totalt finns det 3.051 anmälningar om könsrelaterat våld mot kvinnor i provinsen Málaga under årets sex första månader. Det är 18,7 procent färre jämfört med samma period ifjol. Men det finns ett mörkertal.

Orsaken till denna nedgång förklaras av två faktorer. För det första det utlysta nödläget som hindrade kvinnor från möjligheten att ta sig ut och göra en anmälan. För det andra lever inte alltid offret och angriparen under samma tak. Det betyder att karantänen delvis har lindrat den direkta risken för könsrelaterat våld också.

Något dödsoffer finns ännu inte inrapporterat för i år.

Ikväll hålls en manifestation klockan 19.30 som inleds på Alameda de Colón och därefter fortsätter till Alameda Principal, calle Larios och slutligen till plaza de la Constitución där ett manifest blir uppläst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.