Prenumerera på nyheterna

Över två tusen barn söks i Spanien

Vissa får stor uppmärksamhet medan andra barn inte märks i mängden. Totalt är det 2.077 rapporterade fall i Spanien över försvunna barn som söks i nuläget. Olivia och Anna är två barn som har försvunnet under märkliga omständigheter på Teneriffa. Fallet har fått stor uppmärksamhet i media med uppslag och tidningsartiklar så gott som varje dag.
Det pendlar mellan hopp och smärta när minderåriga försvinner. Under fjolåret var det 5.521 minderåriga som frivilligt försvann i Spanien.

I nuläget finns det 2.077 minderåriga varav 171 är under tolv år som fortsatt är försvunna, enligt uppgifter från inrikesdepartementet. De har namn som Paco Molina, Yéremi Vargas, David Guerrero, Sara Morales och Caroline del Valle har varit försvunna upp till ett decennium.

Bara under fjolåret var det 33 som ”bortfördes” av en av sina föräldrar.

– Hoppet att få se honom överger aldrig mig, det pågår hela livet, säger Joaquín Amills, president vid SOS Desaparecidos som själv väntar på att få se sin son igen trots att det gått 13 år.

Under de senaste åren har försvinnanden av minderåriga ökat. Tidigare försvann en minderårig var tredje dag. Nu är det ett inrapporterat fall på 24 timmar.

Ifjol kom det in 10.781 anmälningar om försvunna minderåriga enligt det nationella centret över försvunna (Centro Nacional de Desaparecidos).

En del försvinnande sker på frivillig väg efter våld eller övergrepp. Åter andra försvinner efter att ha blivit utslängda av sina föräldrar. Det kan också vara bortföranden i separationsprocesser, olyckor, brottslighet och de som flyr från skyddat boende.

Det förklarar Diana Díaz som är direktör för hjälplinjen, Líneas de Ayuda, i stiftelsen Fundación Anar som i förra veckan lanserade en kampanj med det europeiska telefonnumret 11 60 00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.