Prenumerera på nyheterna

Överdödligheten sjunker till en tiondel

Färska siffror över perioden 3 till 22 maj visar att överdödligheten har minskat till en tiondel jämfört med perioden under den första vågen med covid-19. Det visar statistik från MoMo (Monitorización de la Mortalidad Diaria). Den högsta överdödligheten koncentrerar sig nu till åldersgruppen 65-74 år skriver Diario SUR.

Det går under benämningen dödlighetsförskjutning och visar en tillfällig ökning av dödligheten (antal dödsfall) i en viss befolkning. Det kan även beskrivas som överdödlighet eller överdöd.

Det beror vanligtvis på miljöfenomen som värmeböljor, förkylningar, epidemier och pandemier, svält eller krig

Experter säger att tack vare effekten av covidvacciner så har överdödligheten i Spanien sjunkit under våren 2021 jämfört med våren 2020 under perioden med covid-19-pandemin.

Statistik över perioden 3 till 22 maj visar att den aktuella överdödligheten har minskat till nästan en tiondel jämfört med de siffror som rapporterades under den första vågen med covid-19 under våren 2020.

För närvarande ligger överdödligheten på 6,7 procent vilket kan jämföras med perioden 10 mars till 9 maj ifjol då den låg på 65,2 procent.

Enligt en studie utförd av Carlos III-institutet låg siffrorna på 78,2 personer om dagen under mätperioden i maj. Det kan jämföras med antalet avlidna per dag i genomsnittet mellan mars till maj 2020 som var 772,2 dödsfall.

Och även under 2021 märks en klar nedgång. Sedan februari månad har överdödligheten minskat till en fjärdedel del eller från ett genomsnittligt antal dödsfall per dag på 304,8 till 78,2 i maj.

Den senaste rapporten har inte tagit hänsyn till den senaste veckan i maj då antalet avlidna med covid-19 har minskat ytterligare. I onsdags rapporterades 54 avlidna, i torsdags 33 och i fredags 17 avlidna.

De med högst överdödlighet är numera inte den äldsta gruppen över 74 år. I stället är det åldersgruppen mellan 65 till 74 år som har en överdödlighet på 13,8 procent vilket ska jämföras med den äldsta gruppen som redovisar 6,2 procent.

Överdödligheten bland dem under 65 år ligger på 4,4 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.