Överens om att inte vara överens

På måndagen möttes Spanien socialistiska regeringschef Pedro Sánchez och oppositionsledaren Pablo Casado från högerpartiet Partido Popular. Och det står klart efter det mötet att de två politikerna är överens om en sak: att de inte är överens.

Relationen mellan de två är fortsatt avgrundsdjup. Något besked om att inleda samtal som ska utmynna i avtal eller förändring av konstitutionella organ kom inte under gårdagen. Flera ledarsidor i spansk media uppmanar i dag de två partiledarna Sánchez och Casado att trots sina olikheter ta sitt ansvar för att utarbeta avtal som landet behöver.

Pedro Sánchez lyckades inte förmå Pablo Casado att på något sätta stödja vänsterkoalitionsregeringen PSOE-Unidas Podemos. Casado å sin sida kan inte förmå PSOE-ledaren att bryta kontakterna med det katalanska republikanska partiet ERC eller att acceptera en förändring av regeringens hela ekonomiska politik.

PSOE måste få med sig Partido Popular för att få till förändringar och låsa upp utnämningar i domstolsväsendet och konstitutionsdomstolen. Pensionsreformer, ekonomi, offentliga utgifter och finansieringen till de autonoma regeringarna är andra områden som PSOE måste ha med sig PP.

Men av detta ser det inte ut att bli något. Relationen är fortsatt nedkyld och någon upptining kunde inte märkas under gårdagens möte.

De flesta ledarkommentarer är idag överens om att landets politiska ledare måste ta sitt ansvar och hitta vägar till samarbete för landets bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.