Prenumerera på nyheterna

Överklagandenämnden avvisar Kyrkorådet överklagande

Svenska kyrkans överklagandenämnd avvisar överklagandet från det tidigare Kyrkorådet vid Svenska kyrkan på Costa del Sol att utnämningen av den vikarierande kyrkoherden biskop Tuulikki inte gick rätt till. Beslutet var enhälligt framkommer i den avskrift från Svenska kyrkans överklagandenämnd som Svenska Magasinet har läst.

Det var den 1 december 2019 som rådet för Svenska kyrkan i utlandet genom avdelningschefen Rickard Jönsson utsåg Tuulikki Koivunen Bylund till vikarierande kyrkoherde i Svenska kyrkan Costa del Sol för tiden 1 januari – 30 juni 2020.

Det ogillades av Kyrkorådet på Costa del Sol som i en skrivelse till Överklagandenämnden hävdade att utnämningen av den vikarierande kyrkoherden biskop Tuulikki inte hade gått rätt till. Dåvarande kyrkorådet medverkade inte i rekryteringen då de menade att tidigare prästparet Mikael Jönsson/Lena Ottosson var anställda och skulle fortsätta till 2027.

Under onsdagen kom beslutet från Överklagandenämnden som avvisar överklagandet.

Överklagan hade lämnats in av församlingen Svenska kyrkan Costa del Sol genom dåvarande kyrkorådet och dess dåvarande ordförande Anssi Lakomaa.

Till stöd för överklagandet har sammanfattningsvis anförts att beslutet att tillsätta Tuulikki Koivunen Bylund har skett i strid med det avtal som träffats mellan församlingen och Svenska kyrkan. Av stadgar antagna den 13 november 2011 och 26 februari 2012, p. 1, framgår att det ska ske ett samrådsförfarande innan tillsättning. Något sådant samråd har inte skett.

Enligt Svenska kyrkans överklagandenämnd kan ett beslut överklagas enligt 58 kap. 1 § kyrkoordningen endast om det av en bestämmelse i kyrkoordningen framgår att beslutet får överklagas.

Beslut fattade av Kyrkostyrelsen/Rådet för Svenska kyrkan i utlandet beslut kan alltså inte bli föremål för beslutsprövning, skriver Svenska kyrkans överklagandenämnd i sitt beslut.

Överklagandet av Församlingen Svenska kyrkan Costa del Sol ska därför avvisas. Överklagandenämndens beslut får enligt 16 kap. 7 § kyrkoordningen inte överklagas.

Tilläggas kan att hela det tidigare Kyrkorådet vid församlingen av Svenska kyrkan på Costa del Sol har avgått.

En extrastämma för Kyrkoföreningen Svenska kyrkan Costa del Sol är planerad till den 6 september klockan 13.

Svenska kyrkan på Costa del Sol håller tillsvidare stängt tills den oberoende revisionen av kyrkans verksamhet på plats är genomförd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.