Prenumerera på nyheterna

Ovisst inför valet i Katalonien

På söndag hålls regionval i Katalonien och i nuläget är det ovisst hur ett valresultat kan komma att se ut mellan blocken som vill se en självständig region och andra halvan som motsätter sig en utbrytning från Spanien. I dagsläget om vi lutar oss åt flera opinionsundersökningar ser det ut att bli dött lopp mellan valkartellen Junts pel Catalunya (JxCat), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) och socialdemokratiska PSC.

JxCat och ERC kan tillsammans med det mer udda extrema partiet CUP få 50 procent av rösterna.

PSC kan hamna i regeringsställning om de får stöd av Ciudadanos och partier på högerkanten.

Det republikanska partiet ERC tog under söndagen hjälp av Arnaldo Otegi från den baskisk vänsternationalistiska koalitionen Bildu och Ana Pontón från BNG, som är ett nationalistiskt parti verksamt i Galicien

Budskapet på söndagen var att valet också handlar om en ”antifascistisk” omröstning då socialdemokratiska PSC med hjälp av stöd från högerpartiet Vox kan komma till makten.

Under helgen har det förekommit oroligheter då katalanska separatister har stört och avbrutit valmöten organiserade av högerpartiet Vox.

I lördags drabbade radikala separatistgrupper samman med regionpolisen efter att ha stört valmöte. Vox partiledare Santiago Abascal fick olika föremål som tomater och stenar kastade mot sig.

Regionvalet i Katalonien arrangeras då regionen har registrerat höga tal med nya smittade under lång tid. Det har funnits planer på att flytta valet till maj något som en domstol sagt nej till.

Hur stort intresset är att gå och rösta bland de olika väljargrupperna kan avgöra valet.

Det är också högst osäkert om samtliga valarbetare kommer. Upp till var femte arbetare vid valurnorna har meddelat att de inte tänker närvara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.