Prenumerera på nyheterna

Pablo Iglesias lämnar regeringen

I en video på måndagen meddelar Pablo Iglesias att han lämnar regeringen för att bli Podemos kandidat som regionpresident i samband med det regionala valet i Madrid 4 maj. Att Iglesias lämnar landets koalitionsregering beskrivs som en stor överraskning. Yolanda Díaz tar över som vice regeringschef.

Anledningen till att Pablo Iglesias tar beslutet är att de opinionsundersökningar som hittills presenterats visar att Isabel Díaz Ayuso (Partido Popular) i nuläget skulle vinna regionvalet. En opinionsundersökning från GAD 3 visar att PP och Vox skulle få majoritet.

Isabel Díaz Ayuso är även den av kandidaterna som har högst förtroende.

– I politiken måste du våga ta striden och lämna plats för nya ledare, säger Pablo Iglesias och fortsätter:
– Madrid behöver en vänsterregering och jag kan vara till nytta. Målet är att stoppa den kriminella högern.

Iglesias som fram till 2014 tillhörde kommunistpartiet för att senare vara med och starta ytterkantsvänsterpartiet Podemos lämnar förutom posten som vice regeringschef även posten med ansvar för sociala rättigheter där Ione Belarra efterträder.

Han avstår även partiledarposten för Unidas Podemos som i stället övertas av Yolanda Díaz, som är arbetsmarknadsminister.

Pablo Iglesias har även räckt ut en hand till Más Madrid och partiledaren Íñigo Errejón för att bilda en enad vänsterfront.

De senaste månaderna har koalitionssamarbetet på regeringsnivå mellan PSOE och Unidas Podemos kärvat och gnisslat. Anledningen är Pablo Iglesias som anses vara radikal som politiker långt ut på vänsterkanten.

Flera ministrar i landets regering har fått förklara och rätta till uttalanden som Iglesias har gjort.

På söndagen kom beskedet från en domstol i Madrid att Madridregionen håller regionala val den 4 maj. En inlämnad misstroendeförklaring samma dag som parlamentet upplöstes och nyval meddelades gjorde att en domstol gick in för att granska vilket beslut som registrerades först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.