Prenumerera på nyheterna

Pablo Iglesias vill se ett slut med Spanien som turistland

Turismen ska bort, köp av bostäder i Spanien som en säker investering ska upphöra och en ny republik ska upprättas i Spanien. Det är det ”nya” Spanien i framtiden om Spaniens vice regeringschef Pablo Iglesias får som han vill.

Ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos sitter i regeringsställning tillsammans med de spanska socialdemokraterna PSOE och regeringschefen Pedro Sánchez. Att budgetförhandlingarna är igång har väl ingen missat vid det här laget. Sánchez vill ha med sig det liberala mittenpartiet Ciudadanos.

Det vill inte Pablo Iglesias. Han ogillar Inés Arrimadas, partiledare för Ciudadanos. Han vill hellre ha med republikanska katalanska nationalister och baskiska nationalister.

Hur Pedro Sánchez ska få igenom sin budget och hur förhandlingarna går följs med intresse.

I lördags höll Podemos möte i Madrid och partiets starke man, Pablo Iglesias, talade om en ”republikansk horisont”.

”Den grundläggande politiska uppgiften för Podemos består i att skapa en ny republik med tanke på att monarkin spelat ut sin roll i vårt land”.

Före covid-19-pandemins utbrott hade Spanien under fjolåret 2019 hela 83,7 miljoner utländska turister. De genererade ett nettotillskott på 92.337 miljoner euro.

Pablo Iglesias vill att bilden av Spanien som turistland ska upphöra. Hans målsättning kommer samtidigt som turistsektorn just för tillfället befinner sig i sin värsta kris någonsin under pandemin. Det gäller inte minst Costa del Sol och provinsen Málaga där 80 procent av hotellen väntas hålla stängt hösten 2020.

Iglesias negativa ton kring turism överraskar inte de flesta. Redan i maj månad definierade konsumtionsministern Alberto Garzón turistsektorn som en bransch med ”lågt mervärde”. Den gången väckte Garzóns ord många reaktioner bland företrädare för hotell- och turistsektorn på Costa del Sol.

Pablo Iglesias sa även i lördags vid Podemos partimöte att en ekonomisk modell baserad på fastighetsspekulation ska upphöra.

Hittills har många lockats av bostadsköp i Spanien eftersom det setts som en säker investering på grund av stigande priser. Det är en spekulation som Pablo Iglesias vill ha bort.

Iglesias vill se partiet arbeta från en republikansk horisont för att den territoriella krisen som Spanien upplever upphör. Den är en konsekvens av den centralistiska modellen som förkroppsligas med monarkin, enligt Iglesias.

(Foto: Arkivbild)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.