Prenumerera på nyheterna

Pablo Iglesias vill se kontroll av medier

Spaniens vice regeringschef Pablo Iglesias som den senaste tiden gjort utspel med att Spanien inte är någon verklig demokrati vill nu även införa element som ska kontrollera medier. Till skillnad från de mekanismer som kontrollerar rättsliga, lagstiftande eller verkställande myndigheter finns det inget liknande redskap som granskar medierna, menar Iglesias, som också anklagar dem för att tjäna ”miljonärernas intressen och gamfonder”.
Senaste veckorna har utspelen stått på rad från landets vice regeringschef. Och budskap från Pablo Iglesias från ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos har trummats ut åtskilliga gånger att Spanien inte är någon verklig demokrati.

Gång på gång har regeringsmedlemmar fått gå ut i medier och rättat Pablo Iglesias och betona att Spanien är en av världens främsta demokratier enligt undersökningar.

Iglesias har även jämfört den katalanska separatisten Carles Puigdemont som befinner sig i landsflykt i Belgien, med de spanjorer som levde i exil i utlandet under Francoåren. Vilket gjorde att den tidigare regeringschefen Felipe Gonzalez gick i taket som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.

Under gårdagen i kongressen svarade Iglesias på en fråga från Ciudadanos Guillermo Díaz som menar att partiledaren från Unidas Podemos har en önskan att kontrollera medier.

Díaz hänvisade till den oro som journalister känner. Det finns redan nu en kontrollmekanism kring media som utövas av medborgarna genom att de lyssnar, läser eller köper produkten. Det finns media som har kollapsat eftersom de som har läst, lyssnat eller köpt varan inte har varit tillräckligt många. Så har vi media som överlever och som är mycket framgångsrika.

Vice regeringschefen Pablo Iglesias menar att medias roll i det demokratiska samhället är ett tabubelagt ämne som det verkar vara förbjudet att prata om. Det visar att demokratin brister, menar han.

Det är inte första gången som Pablo Iglesias angriper fria medier. Ett av vapnen som används är en digital webbtidning som kör kampanjer mot olika journalister som inte skriver rätt i Iglesias ögon. Nättidningen drivs av Dina Bousselham med nära kopplingar till Pabli Iglesias.

Díaz kallar den digitala webbtidningen för ”broschyr”. Iglesias menar å andra sidan att med den publicitet han får så ökar antalet läsare. Vice regeringschefen hävdar att många ”störs” av att det är en vänstertidning som har grundats av en person som var i Podemos.

Spanska journalister går idag ut och kritiserar Pablo Iglesias attack på media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.