Prenumerera på nyheterna

Pablo Iglesias vill stoppa vräkningar

Spaniens vice regeringschef och partiledaren för vänsterpartiet Unidas Podemos, Pablo Iglesias, sa på torsdagen att inom två veckor kommer ett förslag att läggas fram som ska stoppa vräkningar. Utsatta människor utan alternativ ska inte riskera att vräkas.

Men jurister menar att det är att gå emot lagen. Den som inte betalar hyran eller inte betalar lånen riskerar alltid att bli vräkt.

-Som vice ordförande för sociala rättigheter och 2030-agendan så är det min skyldighet att säkerställa regeringens socialpolitik och efterlevnad av 2030-agendan. Därför måste jag förhindra att familjer riskerar att kastas ut från sitt hem under en pandemi som den vi upplever, säger Iglesias.

Unidas Podemos får stöd med att stoppa vräkningar fram till 2022 av de radikala regionala partierna, katalanska republikanska partiet ERC och baskiska EH Bildu, ett politiskt parti med rötterna i vänstergerillan och terroristorganisationen ETA.

Därmed ökar pressen på regeringspartiet PSOE och regeringschefen Pedro Sánchez. PSOE behöver få stöd från dessa partier för att få igenom budgeten.

Sánchez har antytt att de är villiga att titta på ett förbud mot vräkningar under det nationella nödläget och pandemin som riskerar att slå extra hårt mot utsatta människor.

På torsdagen bekräftade Ciudadanos partiledare Inés Arrimadas att de tänker rösta emot statsbudgeten för 2021. ”Den innehåller inte det som Spanien behöver, den är oacceptabel och följer inte vad ett liberalt mittenparti önskar sig”.

Ciudadanos betonar att det finns två vägar. Antingen en socialliberal budget med stöd av Ciudadanos eller en radikal med stöd av nationalistiska partier som katalanska ERC och baskiska Bildu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.