Prenumerera på nyheterna

Pandemin punkterar marknaden med turistlägenheter

Omkring 4.000 bostäder i Andalusien som tidigare varit registrerade som ”pisos turísticos” kommer i stället att erbjudas ut till traditionell uthyrning på lång tid. Mellan sex till 10 procent överger konceptet ”turistlägenhet” i samband med covid-19.

”Pisos/viviendas turísticos” gäller bara för korttidsuthyrning och inte för uthyrning längre än två månader i följd till samma hyresgäst, både om du hyr ut privat eller genom ett uthyrningsföretag.

Tidigare i år passerade antalet turistlägenheter på Costa del Sol 40.000-strecket vid myndigheten RTA (Registro de Turismo de Andalucía).

Det är Diario SUR som i måndagens tidning hänvisar till siffror från den sammanslutning, AVVA (Asociación de Viviendas Turísticas de Andalucía) som tillvaratar ägarnas intresse inom näringsgrenen turistlägenheter.

Omkring 4.000 objekt förvandlas för att i stället gå över till traditionell uthyrning. Orsaken är den kris i turistsektorn som Spanien upplever med covid-19-pandemin.

Det gör att många ägare till bostäder söker hyresgäster på andra håll, inom den traditionella uthyrningen.

När Storbritannien införde karantänskrav på invånare som semestrat i Spanien innebär det spiken i kistan. Nu väljer britter att resa till Grekland och Turkiet som har lägre smitta än Spanien.

Åter andra avvaktar utvecklingen. De är också rädda för konsekvenserna av lagen ”Ley de Arrendamientos Urbanos” där registringen för turistlägenhet gäller i fem år. Att bryta kontraktet med myndigheterna för att senare försöka återkomma när turistindustrin kommer igång kan bli kännbart.

Färre utländska turister betyder färre uthyrda turistlägenheter. I Málaga står utlänningarna för 30 procent av marknaden. I Benahavís och Marbella står utlänningarna för hela 90 procent.

För dig som söker hyresbostad på Solkusten under lång tid kommande vinterhalvår innebär detta ett större utbud av objekt.

Enligt portaler som idealista och pisos.com har utbudet av lägenheter till uthyrning på lång tid ökat från 700 objekt till 2.000 objekt i samband med turistkrisen.

Hyresgästens marknad tycks vara här med större utbud och i slutändan lägre hyreskostnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.