Prenumerera på nyheterna

Partido Popular ökar dubbelt i Madrid – Pablo Iglesias lämnar politiken

Det blev en solklar seger för mittenhögerpartiet Partido Popular och Isabel Díaz Ayuso vid gårdagens regionval i Madrid. Jämfört med valet 2019 ökar antalet mandat för Partido Popular från 30 till 65 eller i antalet röster från 719.852 till 1.612.093. PP är bara fyra mandat från att få majoritet i det regionala parlamentet.

Ytterkantshögerpartiet Vox kan välja att lägga ned sina röster och släppa fram Isabel Díaz Ayuso för att bilda regionregering. Det är knappast troligt att Vox tänker sätta käppar i hjulet för en högerregering.

Partido Popular får fler mandat (65) än vad samtliga partier i vänsterblocket får tillsammans (58).

Det moderata vänsterpartiet Más Madrid ökar också antalet mandat och röster och passerar socialistiska PSOE och blir regionens nästa största parti. Más Madrid och PSOE får lika många mandat, Más Madrid fick dock fler röster i valet, 611.308, jämfört med PSOE:s 607.477. Más Madrids Mónica García blir därmed oppositionsledaren i Madridregionen.

Vox blir det fjärde största partiet och ökar en mandat, från tolv till tretton, jämfört med förra valet.

Ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos ökar tre mandat, från sju till tio. Det var en mycket lågmäld presidentkandidat Pablo Iglesias som framträdde i natt och meddelade att han lämnar politiken.

Vox får alltså fler röster än Unidas Podemos i Madridregionen. Båda partierna kännetecknas av en hård konfrontationspolitik.

Det liberala mittenpartiet Ciudadanos gör ett katastrofval och blir utan mandat eftersom de inte klarade femprocentsspärren och bara får 3,56 procent. De lyckas bara samla 128.454 röster. Det kan jämföras med valet 2019 då de fick 26 mandat och 629.940 röster.

Valresultatet i Madrid är en reaktion mot den vänsterstyrda centralregeringen. Den utlösande faktorn till valet i Madridregionen var dock Ciudadanos som i flera regioner lämnat koalitionsregeringar för att i stället rikta misstroendeförklaringar mot Partido Popular.

I Madridregionen där högern har styrt sedan 1995 straffas Ciudadanos hårt.

Díaz Ayuso får ökat stöd efter att hon har valt en konfrontationspolitik gentemot centralregeringen inte minst när det kommer till åtgärder mot pandemin. Valresultatet kan komma att förändra det politiska landskapet på fler håll i Spanien.

Partido Populars partiledare Pablo Casado som har stått ganska stilla i opinionsmätningar och inte lyckats få partiet att växa nämnvärt sedan han tog över som partiledare har nu kunnat stå vid sidan om Ayuso och sola sig i glansen.

Det är en kvinna som har öppnat vägen för att besegra ”sanchismo”.

Valdeltagandet i regionvalet i Madrid var rekordhögt den här gången på 76,24 procent. Hela elva procentenheter mer jämfört med valet 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.