Prenumerera på nyheterna

PCR-test en lyxvara tillgängliga för ett fåtal

Över två miljoner spanjorer är bosatta utomlands. Med kravet på PCR-test blir det problem för många att återvända till jul- och nyårshelgen. Regeringens krav på att PCR-testet ska genomföras inom 72 timmar före ankomsten till Spanien komplicerar situationen för många spanjorer.

Det blir mer komplicerat än någonsin för många spanjorer i utlandet att återvända till Spanien under jul- och nyårshelgen. Spanien har infört kravet på PCR-test för att säkra upp så att inte smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 finns bland inresande.

Testet har införts, inte för att hindra folk från att resa, utan för att öppna upp säkra korridorer i resandet, även från så kallade högriskländer.

Med negativt PCR-test skulle säkerheten och skyddet ombord vara betydligt högre jämfört med om du färdas i tunnelbanan, på pendeltåget eller i lokaltrafiken.

Flygbolagen är informerade om det spanska kravet och tillåter inte resenärer ombordstigning om dessa saknar PCR-test.

Men i många länder är det nära på omöjligt att kunna göra ett PCR-test senast 72 timmar räknat från att resenären anländer till Spanien. Det gäller exempelvis i Storbritannien uppger tv-kanalen Antena 3.

I länder som USA och Nederländerna tar det normalt fem dagar att få ett resultat vilket betyder att det inte blir möjligt att resa till Spanien.

En annan nackdel är priset på PCR-test som i flera länder kostar mellan 150 och 300 euro.

I andra länder är köerna långa.

Carlos som arbetar i Storbritannien brukar resa två eller tre gånger till Spanien i månaden. Nu blir det att äta julgodis här i Storbritannien då det är mycket svårt att få ett PCR-test utfört vid veckosluten, säger han till Antena 3

Noemi som arbetar som flygvärdinna i Storbritannien säger att det blir svårt att resa till Spanien eftersom det är långa väntetider när många vill resa.

I flera länder beskrivs PCR-tester som en lyxprodukt som kostar tre gånger mer än flygbiljetten. För att få ett PCR-test inom rimlig tid i Storbritannien får du lägga ut 289 euro medan flygbiljetten tur och retur kostar 100 euro.

Turistmyndigheterna föreslår att det billigare antigentestet borde räcka något som även EU-kommissionen har föreslagit för att öppna upp säkra korridorer.

PCR-testet för inresande i Spanien gäller endast de som kommer med flyg eller båt. Testet får vara högst 72 timmar gammalt.
Tester för reseintyg i Sverige

Flygbolaget SAS erbjuder covid-19-testning för reseintyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.