Prenumerera på nyheterna

Pedro Sánchez får i uppdrag att bilda regering

Spaniens tillförordnade regeringschef Pedro Sánchez (PSOE) får i uppdrag av kung Felipe VI att försöka bilda regering. Nästa vecka samtalar Sánchez med flera av partiledarna plus de regionala presidenterna för att sondera läget och försöka få ihop tillräckligt med stöd.

Men det är ett mycket svårt läge som beskrivs som nära på hopplöst. Men tvunget.
-Det finns inga andra alternativ, sa Pedro Sánchez vid ett presskonferens.

Kung Felipe VI har gett Sánchez i uppdrag att försöka bilda regering. Med på tåget hittills är det vänsterradikala partiet Unidas Podemos som PSOE tidigt slöt en föröverenskommelse med. PSOE har även haft långt gångna förhandlingar med det katalanska republikanska separatistiska partiet ERC om att lägga ner sina röster och på så sätt släpper fram en PSOE-ledd regering. Men det är oklart hur långt samtalen har kommit och om PSOE går med på ERC krav.

Ciudadanos Inés Arrimadas har ännu en gång sträckt ut sin hand mot Sánchez och hoppas på en storkoalition mellan PSOE, Partido Popular och Ciudadanos för att hålla separatister och radikala element utanför regeringen. Det är något som många av landets företagare också efterfrågar för att skapa stabilitet.

Pedro Sánchez kommer att träffa Pablo Casado (Partido Popular) och Inés Arrimadas (Ciudadanos) nästa vecka och först då vet vi om partierna har lyckats närma sig i den frågan.

Det spanska parlamentet beskrivs som mycket svårnavigerat och det krävs mycket samarbetsvilja om en regering ska vara på plats före årsskiftet.

(Foto: PSOE)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.