Pedro Sánchez försöker lugna företagarna

Spaniens företagare känner oro för den kommande vänsterkoalitionen mellan socialistiska PSOE och vänsterradikala Unidas Podemos. Bland annat vill Pablo Iglesias (Unidas Podemos) både höja företagsskatt som skatten på finansiella transaktioner. När socialistledaren Pedro Sánchez igår talade i Madrid i samband med en europeisk kongress för familjeägda företag försökte han lugna åhörarna genom att tala om ”ansvarsfull ekonomisk styrning” med ”skattedisciplin och budgetstabilitet”.

Sánchez betonade också att koalitionssamarbetet med Unidas Podemos inte kommer att innebära några skattehöjningar för företagarna. Han sa också att han försöker komma runt eventuella fallgropar och hoppas under de närmaste veckorna kunna bryta upp blockpolitiken och kunna presentera en regering.

Pedro Sánchez beskrivs idag som överoptimistisk eftersom det i nuläget inte finns något som talar för att han kan sy ihop en majoritetsregering. Sánchez och PSOE har i dagsläget 169 mandat tillsammans med Unidas Podemos, PNV, Más País, Coalición Canaria, BNG och regionala partier i Kantabrien och Teruel.

Det ska jämföras med 181 mandat hos PP, Vox, Ciudadanos, Esquerra, JxCat, EH Bildu, Navarra Suma och CUP som är emot. Sánchez behöver och hoppas på 13 nedlagda mandat från det katalanska republikanska partiet ERC. Just nu finns det inget som tyder på att ERC släpper fram en PSOE-Unidas Podemos-regering.

Bland Spaniens företagare är önskemålet en storkoalition mellan PSOE och högerpartiet Partido Popular men så länge Pedro Sánchez är partiledare för PSOE lär det knappast bli en verklighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.