Prenumerera på nyheterna

Personer från 68 år uppmanas boka tid för vaccin

Personer från 68 år eller födda 1953 eller tidigare kan från nu boka tid i Andalusien för covidvaccin. Det går att göra via Salud Responde eller i närmaste vårdcentral centro de salud.

Det beskrivs som en nyhet och ett viktigt steg i vaccinationskampanjen i Andalusien. Hittills har det varit Junta de Andalucía som har tagit den första kontakten. Nu kan alla i åldern 68 år eller äldre göra en förhandsbokning för vaccination.

Det går att göra via webbplatsen Servicio Andaluz de Salud (SAS) eller via Salud Responde (955 54 50 60) samt vid din vårdcentral. Applikationen Salud Responde kommer inom kort att ha denna tjänst också.

Enda kravet är att du är registrerad i Base de Datos de Usuarios del SAS och gäller oavsett om du är inskriven i den allmänna socialförsäkringen eller har en privat försäkring.

Svenska Magasinet har tidigare berättat hur registreringen går till. Redaktionen har blivit kontaktad av flera svenskar som har blivit registrerade vid vårdcentraler för vaccinering även om de inte är mantalsskrivna. Även om flera kommuner uppger att kravet är minst tre månaders mantalsskrivning.

Den regionala andalusiska Folkhälsovården har som mål att underlätta för denna åldersgrupp när det gäller bokning av vaccinering. Gradvis kommer det senare att gälla övriga yngre åldersgrupper.

I åldersgruppen 68 till 70 år kommer Pfizer, Moderna och Janssen att användas i första hand.

När det gäller andra dosen kommer vaccinmottagaren att få besked om det när första dosen ges eller så meddelas det vid en senare tidpunkt från vårdcentralen.

Bilden ovan visar att Andalusien ligger i topp över hur stor andel i procent av de vaccin som mottagits i regionerna som har blivit administrerade och använda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.