Polisen i Spanien får nya avancerade polisbilar

Nationalpolisen har tagit i bruk de de 10 första nya ”superpolisbilarna”, dessa är utrustade med en ultramodern elektronisk utrustning, de är försedda med tre kameror och kan automatiskt kontrollera upp till 400 registreringsskyltar per minut med omedelbar igenkänning. Upptäcker bilen en stulen bil larmar den omedelbart föraren.

Vidare har de ett system för utbyte av information i realtid av meddelanden, fotografier och videor. De är också utrustade med dokumentskanner och fingeravtrycksläsare kopplade till SAID för att kunna kontrollera en persons id eller pass, något som hittills bara kunnat utföras på polisstationerna.

I mittkonsolen har de en 10 tums pekskärm för kommunikation med centralen, ett externt tangentbord hör även till den utrustningen. Inuti bilarna finns en kamera som övervakar sätet där de gripna befinner sig. Hela systemet har automatisk inspelning av både ljud och bild från alla kamerorna, inspelningarna lagras i 30 dagar och kan bara läsas på begäran av enheten för telekommunikation.

Bilarna har döpts till ”i-zeta” och är specialutrustade Toyota Prius+, de är hybridbilar vilket gör att de kan smyga näst intill ljudlöst. Hybridtekniken betyder också att driftskostnaderna hålls låga och att polisens koldioxidavtryck minskas.

De 10 första bilarna hamnar i Madrid, Sevilla, Valencia, Zaragoza, Málaga, Palma de Mallorca och Vigo (Pontevedra). Ytterligare 152 stycken är beställda och samtliga skall vara levererade 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.