Prenumerera på nyheterna

Polisfacket kräver 700 fler poliser till Solkusten

Senaste tidens skjutningar, uppgörelser på offentliga platser med bland annat våldsamma gängkriminella från Sverige och droger har bidragit till att kriminaliteten på Solkusten har ökat med tolv procent. Det talas om en allt mer våldsam maffia och nu kräver polisfacket 700 fler poliser på Solkusten.
Mariló Valencia har varit nationalpolis i mer än 20 år och har under den tiden arbetat både med medborgarsäkerhet, immigration och forskning. Nyligen blev hon omvald till representant för polisfacket SUP (Sindicato Unificado de Policía) i Málaga.

I en intervju i Diario SUR varnar hon för en maffia som är mycket våldsam och att det behövs fler poliser och bättre redskap för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Och kriminaliteten kopplas till narkotikahandeln i främst Campo de Gibraltar. Det handlar om smugglare som är utrustade med stadsjeepar som inte skyr några medel.

Tidigare i november förekom en våldsam kollision mellan narkotikasmugglare och polis som slutade med att en polis hamnade på intensivvården.

– Det handlar om allt mer specialiserade gäng som är mycket våldsamma. Maffiaorganisationer från hela världen som bosätter sig i provinsen. De tvekar inte att använda mycket grovt våld för att uppnå sina syften.

– Vi måste få bättre redskap för att bekämpa dem mer effektivt, säger Mariló Valencia i intervjun.

Med hjälp av snabbgående båtar förs drogerna över från Marocko. På land står stadsjeepar och väntar på lasten. Det går mycket fort.

Det saknas uppskattningsvis 700 poliser på kusten. Estepona på västra Costa del Sol och med sitt utsatta läge med närheten till Campo de Gibraltar har samma antal nationalpoliser som Antequera, Ronda respektive Vélez.

Marbella och Fuengirola har fler poliser.

Flera av polisstationerna är gamla och det saknas datorer. Polisfacket arbetar hårt för att kravet på att samtliga poliser ska ha skottsäker väst uppfylls. Men fortsatt saknar sju och tio poliser egen väst.

(Foto: Policia nacional)

Läs mer: Ambassadören: Vi är medvetna om att det finns kriminella svenskar på kusten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.