Prenumerera på nyheterna

”Politik och ekonomi bakom regeringens coronabeslut”

Spanska läkare känner sig ignorerade när den spanska regeringen fattar beslut om coronaviruset. Det säger Serafín Romero som är president för läkarkollegiet CGCOM (Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos). Sjukvårdspersonalen menar att de beslut som tas är politiska och ekonomiska ”utan vetenskapliga bevis”. Resolutioner och beslut är grundade på åsikter.

Centralregeringen har kommit med den ena beslutet efter det andra för att sedan ändra tidigare rekommendationer. Men för vårdpersonal i hela Spanien har det varit stora bekymmer. Den största smittan i nuläget inträffar vid vårdinrättningar och på ålderdomshem.

Läkarna i Spanien fördömer den brist på nödvändig skyddsutrustning för att möta pandemin som hittills har varit. Därför kommer vårdsektorn att anmäla Pedro Sánchez-regeringen för att ha distribuerat defekta skyddsmasker.

CGCOM väntas ta saken till domstol och åberopa brottet ”underlåtenhet”.

Läkarkollegiet vill även få ett ord med i laget i den avtrappningsfas som regeringen har sjösatt eftersom de hävdar att de spanska läkarna känner sig ignorerade. De har därför bett regeringen om att få ingå i den expertpanel som ligger under Hälsodepartementet.

Romero fördömer också bristen på öppenhet hos regeringen. Chefen för akutsjukvården, Fernando Simón, har tidigare sagt att namnen inte lämnas ut på vilka experter som ingår i panelen då pressen skulle bli för stor på dessa. Simón går därmed emot lagtexten som säger att det ska vara en öppen process.

– Jag tror inte att någon kommer att pressa någon eller ifrågasätta åtgärder om de är tydliga och transparenta, säger Romero som också är kritisk till att kriterierna är olika i Spanien.

I Baskien exempelvis är det tillåtet att röra sig över provinsgränserna men det är det inte i Andalusien trots att de båda autonoma regionerna befinner sig i samma fas.

– Detta är beslut som bör klargöras, menar Romero.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.