Prenumerera på nyheterna

Pollenallergiker kan löpa mindre risk att smittas av corona

Höga halter av pollen från oliv, groblad och nässlor ger nysningar, ögon och hals som kliar, och rinnande näsor. För pollenallergiker är försommaren ingen rolig period i Andalusien som är världens epicentrum med olivträd.

Och symtomen på pollenallergi kan lätt förväxlas med förstadiet till coronaviruset. De flesta pollenallergiker vet med sig sedan tidigare vilken tid på året då det är dags att gå till apoteket och få ut antihistaminer eller annan medicin som ska motverka allergi.

För de som har utvecklat allergi i år kan det orsaka förvirring då symptomen kan relateras till möjliga fall av Covid-19.

Cirka 30 procent av befolkningen på Costa del Sol och i provinsen Málaga har någon form av allergi. Upp till en halv miljon människor kan känna symptom som ger ögon och hals som kliar. och nysningar.

Att det är obligatoriskt att bära munskydd på offentliga platser där det är svårt att hålla två meters social distansering på grund av covid-19-pandemin, hjälper även till mot pollen. Det säger María José Torres Jaén, chef vid allergimottagningen på Regionsjukhuset i Málaga, till Diario SUR.

Hon säger också att personer som är allergiska löper mindre risk att smittas av coronaviruset. Det visar preliminära studier som har utförts.

Inflammationer som beror på allergi kan skydda mot luftvägsinfektioner. Och allergiker använder i regel kortison (glukokortikoider) vilket också minskar risken att coronaviruset angriper andningsorganen.

María José Torres Jaén betonar dock att det fortfarande är preliminära slutsatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.