Prenumerera på nyheterna

Portugal upphör som skatteparadis

Portugal har sedan 2002 lockat med obeskattad eller lågbeskattad privat tjänstepension. Det har fått Spaniensvenskar att flytta över gränsen. Men från årsskiftet tvingas svenskar med privat tjänstepension som är bosatta i Portugal att betala svensk skatt. Det gäller även de som är bosatta i Grekland. Sedan 2002 har omkring 4.000 svenskar bosatt sig i Portugal.

Men från årsskiftet ska den som har privat tjänstepension från Sverige men bor i Portugal betala svensk skatt på sin pension. Det beror på att Sveriges skatteavtal har sagts upp med Portugal.

Berörda pensionärer kan behöva ansöka om särskild inkomstskatt i Sverige redan i höst för att skatten ska bli rätt. Det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande på måndagen.

Skatteavtalen med Portugal och Grekland upphör att gälla den 1 januari 2022. Bakgrunden till riksdagens beslut är att privata tjänstepensioner från Sverige hittills varit obeskattade eller lågbeskattade i Portugal och Grekland.

Pensionärer som är bosatta i Portugal eller Grekland och haft obeskattad privat tjänstepension, kommer från årsskiftet att få skatteavdrag på pensionen, i de flesta fall på 25 procent.

Den som tidigare haft ett beslut om särskild inkomstskatt som innebar att ingen skatt skulle dras kommer automatiskt att få det rättat. Skatteverket gör i sådana fall ett nytt beslut med rätt nivå på skatten.

– Pensionärer som tidigare inte har haft beslut om särskild inkomstskatt behöver ansöka om det så snart som möjligt. Annars riskerar skatteavdraget att bli fel, säger Malin Barkestad, sektionschef på Skatteverket.

Särskild inkomstskatt för utomlands boende är en definitiv skatt på 25 procent. Personen som får beslut om det behöver inte deklarera. Utbetalaren gör avdrag för skatten innan pensionen betalas ut. Ansökan om särskild inkomstskatt görs enklast i e-tjänsten på skatteverket.se, men går också att göra via pappersblankett.

De uppsagda skatteavtalen påverkar beskattningen på fler områden än privata tjänstepensioner. För personer bosatta i Sverige kan det bli högre beskattning på utdelning, ränta och royaltyinkomster som kommer från Grekland och Portugal. Företag med investeringar eller verksamhet i Portugal eller Grekland kan också få högre skatt därifrån på utdelning, ränta och royalty.

Konsekvenserna av de uppsagda skatteavtalen är beroende av förutsättningarna i varje enskilt fall och påverkas dessutom av lagstiftningen i Portugal och Grekland, skriver Skatteverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.