Prenumerera på nyheterna

Pressfrihetens Dag: Polarisering och brist på öppenhet i Spanien

Brist på öppenhet, styrda presskonferenser och en opinionsbildande journalistik med färre kritiska frågor. Spanien ligger först på 29:e plats i rankingen över pressfriheten i världens länder. Idag måndag den 3 maj är det Pressfrihetens Dag, en nog så viktig händelse att uppmärksamma när den fria pressen ansätts från alla håll.

Nåväl, situationen i Spanien är inte som i Eritrea som efter 20 år fortsatt inte lämnar ut någon information efter att tio journalister arresterades. Andra länder i botten på listan är Kina, på plats 177, som fortsätter att censurera pressfriheten, liksom Turkmenistan och Nordkorea.

Det landet som anses ha bäst pressfrihet är Norge. Följt av Finland och Sverige.

Spanien
Enligt rapporten från reportrar utan gränser, RSF, (Reporteros Sin Fronteras) saknas det öppen, transparens samtidigt som en växande polarisering sätter käppar i hjulet för den spanska pressfriheten.

Polariseringsklimatet förblir och har även ökat i det politiska livet och i mediernas rapportering. Den spanska centralregeringens brist på öppenhet har kritiserats av journalister.

Det har medfört att journalister i Spanien har varit tvungna att anpassa sig till presskonferenser som har varit styrda av myndigheterna. Att få personliga intervjuer och ställa kritiska frågor blir allt svårare.

Reportar utan gränser (RSF ) klassificerar varje år pressfriheten i 180 länder. Rapporten visar att journalister stöter på allvarliga hinder i 73 länder och ytterligare hinder i 59 länder, vilket representerar 73 procent av samtliga länder i undersökningen.

Det finns även en misstro mot journalister bland allmänheten att de har sin egen agenda och sprider falska politiskt vinklade nyheter. Enligt barometern Edelman Trust för 2021 uppger 59% av de tillfrågade i 28 länder att journalister medvetet försöker vilseleda allmänheten genom att sprida information som de vet är falsk.

Svenska Magasinet har det senaste året vid flera tillfällen uppmärksammat situationen kring pressfriheten i Spanien:

Kritik mot den spanska regeringens attacker på media

Pablo Iglesias vill se kontroll av medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.