Prenumerera på nyheterna

Principöverenskommelse mellan PSOE och Unidas Podemos

En principöverenskommelse om en koalitionsregering mellan socialistpartiet POSOE och vänsterpartiet Unidas Podemos ska vara klar. Det rapporterade den spanska rikstidningen ABC vid middagstid på tisdagen.

Socialistpartiet PSOE tappade 700.000 röster och tre mandat vid söndagen val jämfört med valet 28 april. Nu inleder partiledaren Pedro Sánchez det tuffa jobbet med att sy ihop en handlingskraftig regering. Han kommer i första hand att söka stöd av Ciudadanos och Unidas Podemos och han hoppas på att Partido Popular lägger ner sina röster.

Regionala nationalistpartier i Baskien och Navarra kommer också att få förfrågan från Sánchez att stödja en PSOE-ledd regering. Det blir ett pussel som kommer att läggas den närmaste tiden och frågan alla ställer sig idag är om pusselbitarna kommer att passa. Oppositionen har tidigare kommenterat Sánchez ansträngningar som en ”Frankenstein-regering”.

PSOE kommer att söka stöd av Unidas Podemos, PNV, Más País, Compromís, BNG, Teruel Existe, och Partido Regionalista de Cantabria samt av det kanariska regionala partiet CC.

Inom PSOE har första alternativet varit minoritetsregering. Unidas Podemos partiledare Pablo Iglesias som har fått se sitt parti tappa väljare gång efter gång efter rekordvalet 2016 kräver ministerposter i en PSOE-regering. Det har señor Sánchez fram tills nu avfärdat.

Vad principöverenskommelsen i verkligheten innebär återstår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.