Prenumerera på nyheterna

Priserna på hyresmarknaden sjunker

Hyresmarknaden följs med stort intresse av många nordbor. Inte minst inför vinterhalvåret som är en vanlig period för övervintrare. Covid-19-pandemin slår hårt mot hyresmarknaden. Den som letar efter en hyresbostad inför vintern gör skäl att undersöka utbudet.

Mellan åren 2015 till 2018 ökade hyran i genomsnitt med 20 procent. Går vi tillbaka till 2013 så talar vi om en ökning på 45 procent enligt uppgifter från den spanska Riksbanken Banco de España.

Men nu har det svängt.

Varje vecka så publiceras rapporter i spanska dagstidningar att priserna på hyresmarknaden har stannat upp och i stället börjar sjunka. Spaniens hårda nedstängning under det nationella nödläget i kombination med att utbudet av hyresbostäder har ökat när turistlägenheter registreras om till den traditionella hyresmarknaden gör att priserna sjunker.

Statistik från olika bostadsportaler på nätet ger en samstämmig bild. Hyrespriserna de senaste månaderna har sjunkit med mellan 2 till 3 procent, och det är bara början enligt bedömare i branschen.

Men hur mycket priset på en hyresbostad kommer att sjunka är mera osäkert. Allt beror på hur marknaden utvecklar sig. Och hur het efterfrågan är i förhållande till utbud.

– Hyresmarknaden kommer att växa då antalet hyresgäster kommer att öka. De som tidigare planerat att köpa skjuter fram sitt beslut eftersom arbetssituation, permitteringar och arbetslöshet gör ett bostadsköp komplicerat, säger Ferran Font, direktör vid den stora bostadsportalen pisos.com.

Självklart varierar både pris och utbud beroende på läget och i vilken kommun du söker en hyresbostad under vinterhalvåret.

Rent generellt visar en studie från Idealista att i juli månad låg hyrespriset per kvadratmeter på 9,8 euro i provinsen Málaga. Det var en minskning med 0,7 procent jämfört med juni månad och 3,8 procent jämfört med juli 2019.

Om vi enbart tittar på Málaga stad låg genomsnittspriset per kvadratmeter på 10,1 euro vilket var en nedgång med 1,8 procent sedan månaden innan.

Även Fotocasa redovisar sjunkande hyrespriser på mellan 2,3 och 3,4 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.