Prenumerera på nyheterna

Priset på lyxbostäder faller med 20 procent

Mindre efterfrågan, uppblåsta marknadsvärderingar som pyser i kombination med covid-19-pandemin. En ny rapport visar att även bostadsmarknaden med inriktning på lyxvillor registrerar prisfall på 20 procent. Det visar en studie från företaget Barnes som är specialiserade inom området.

Det är en intressant utveckling vi ser nu med en pandemi som har bromsat in spekulationsvågen inom det exklusiva segment lyxbostäder på Costa del Sol. Det gäller bostäder som kostar över fem miljoner euro.

Diario SUR hänvisar på tisdagen till studien från Barnes och att det är flera saker som påverkar prisbilden på lyxbostäder som har sjunkit med upp till 20 procent.

Det är bland annat ägare som har fått problem med likviditet och tvingats sälja. Det är även mäklarföretag som får se kassakistan sina. Objekt som varit till uthyrning för turister som i nuläget uteblir, läggs ut till försäljning för att balansera ekonomin.

Det handlar om objekt som är nedsatta i pris. För företagen handlar det om att få in kapital och balansera upp ekonomin.

För den som letar efter en lyxvilla på Solkusten bedöms läget som ”särskilt gynnsamt”. I nuläget ligger genomsnittspriset för lyxbostäder på Costa del Sol på cirka 7.000 euro per kvadratmeter.

Hur den internationella marknaden ställer sig till bostadsköp på Solkusten i framtiden blir avgörande. Hela 90 procent av kunderna kommer från Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Italien, Schweiz och Ryssland.

Bostadsmarknaden är en av de näringsgrenar som drabbats hårdast av krisen. I april registrerades 1.339 bostadsköp i provinsen Málaga vilket var en minskning med 48 procent jämfört med april 2019.

Bedömare i branschen menar att prisfallet på bostäder kommer att bli märkbart.

Inte minst av att även tidigare turistlägenheter har registrerats om till vanliga hyresbostäder på lång sikt eller blivit utsatta till försäljning vilket ökar utbudet av objekt.

Efterfrågan mattas också av ökad arbetslöshet och ekonomisk osäkerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.