Prisstegringarna på bostäder i Spanien saktar in

Under årets nio första månader steg priserna på vanliga bostäder med 2,4 procent. Det genomsnittliga priset på en spansk bostad är nu 270.000 euro.

Det kan tyckas vara en kraftig prisökning men om man jämför med ökningen som var mellan 2017-2018 så var den 5 procent, dvs. mer än dubbelt så hög.

Det är kreditinstitutet Tinsa som har presenterat siffrorna som visar att prishöjningarna under 2019 är svagare än året innan. Vad som idag allmänt diskuteras inom branschen är om detta är en tillfällig trend som beror på den ostadiga politiska situationen i landet eller är det något som tyder på fen mer långsiktig avmattning.

Antalet bygglovsansökningar har också minskat markant under 2019, medan 2018 var ett rekordår på många orter i Spanien. Bostadsmarknaden i Spanien har stora geografiska skillnader, storstadsområdena, inlandet och turistområdena vid kusten lever i praktiskt taget helt olika världar.

Den spanska centralbanken ”Banco de España” menar att bostadspriserna i Spanien är lite högre än de borde vara. De menar att det som betalas för en bostad i Spanien är för högt i förhållande till tillväxten i ekonomin. Men de säger också att de inte har några planer på att begränsa inflationen.

Centralbanken påpekar att spanjorerna i stor utsträckning söker sig till samma områden, vilket sätter ytterligare press på bostadspriserna. Särskilt i centrala områden i storstadsområdena, Madrid, Barcelona och Valencia har priserna ökat mer än i genomsnittet i landet.

Slutsatsen från flera bedömare, inklusive centralbanken är – att även om priserna har stigit kraftigt över flera år så är trenden för 2019 en svagare prisstegring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.