Prenumerera på nyheterna

Protester när inlandet förvandlas till solcellsparker

10 miljoner kvadratmeter andalusisk vildmark i kommuner som Coín, Alozaina, Casarabonela, Guaro, Monda, Ojén och Marbella riskerar att i framtiden förvandlas till enorma solcellsparker. Nu höjs allt fler protester mot storskaliga solcellsanläggningar. I helgen hölls en manifestation i Madrid.

Invånare från Casares, Coín, Álora och Pizarra hade rest till Madrid. Där anslöt fler från Granada, Teruel, Zaragoza, León och Valencia för att delta i den protestmarsch som gick från Atochastationen till Puerta del Sol.

– Nu får det vara nog. Vi vill ha kvar vårt landskap. Detta är ett hot mot den biologiska mångfalden, hördes från den uppretade skaran.

I flera delar av Spaniens planeras solcellsparker. De ska byggas på betesmark och oanvända områden kring flygplatser eller mark i anslutning till vägar.

Protestmarschen i Madrid var sammankallad av organisationen Aliente (Alianza Energía y Territorio) och totalt deltog 170 lokala organisationer från hela landet. Representanter från hela Guadalhorcedalen fanns på plats i Madrid men även från Estepona, Benahavís och San Pedro.

Bara i trakterna runt Coín planeras stora solcellsparker vilket har gjort att protestföreningen Valle Natural Río Grande har bildats. Liknande protestgrupper är ÁloraSolar samt i Casarabonela, Alozaina och Almogía.

Miljöer med stort naturvärde exproprieras och förstörs, menar medlemmarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.