Prenumerera på nyheterna

Protesterna sprider sig – viruset äventyrar rättsstatens principer

”Resistencia Democrática” började på calle Núñez de Balboa i Madrid. Nu har protesterna pågått i nio dagar mot regeringens hantering av Covid-19-pandemin och även nått Málaga och Paseo del Limonar i östra delen av staden. I stad efter stad visar människor sitt missnöje över regeringens hantering och de senaste dagarna har både högern och vänstern manifesterat. Under gårdagen syntes även den republikanska flaggan bland demonstranter.

En opinionsundersökning från CIS som publicerades under gårdagen visar att nära hälften av spanjorerna, eller 48,4 procent, inte litar på regeringens hantering av Covid-19-pandemin. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med undersökningen i april. 46 procent av befolkningen uppger att de har förtroende för regeringens hantering av pandemin.

Alicante, Badajoz, La Coruña, Málaga, Pamplona, Sevila, Valencia, Valladolid Salamanca, Barcelona och i många andra städer växer protesterna varje kväll klockan 21 med att invånarna går ut på gatorna och slår på grytlock.

Det började i stadsdelen Salamanca i Madrid som anses tillhöra de finare delarna av Madrid. Rörelsen ”Movimiento Barrio Salamanca-Núñez de Balboa” uppstod i förra veckan med att invånarna gick man ur huse klockan 21. Proteströrelsen har senare spridit sig till andra stadsdelar i Madrid som Chamartín, Mirasierra, Montecarlo, Alcorcón och Aravaca där även vänsteranhängare är bosatta.

Madrids regionpresident Isabel Díaz Ayuso har varit noggrann med att inte stödja protesterna men konstaterar samtidigt att centralregeringen ”drar nytta av den största krisen i Spaniens moderna historia för att införa ett enda diktatoriskt kommando”. Ett uttalande som Díaz Ayuso fått mycket kritik för inte minst i vänsterpressen som skriver att det rör sig om högerprotester när det i verkligheten är en manifestation som sprider sig till andra politiska grupperingar.

Jurister som uttalar sig i spansk media hävdar att pandemin inte kan begränsa rätten att demonstrera på gator om distansreglerna respekteras. Det finns en uppenbar risk för att viruset äventyrar rättsstatens hygien.

Jurister ser med växande oro hur de grundläggande rättigheter som rätten till mötesverksamhet och rätten att demonstrera har urholkats de senaste veckorna. Den enskildes friheter har begränsats till förmån för befolkningens hälsa.

Albert Cortina, advokat och forskare om etik, vid Politécnica universitetet i Katalonien, säger till Diario SUR på onsdagen att även rättsstatens hygien måste upprätthållas. Annars riskerar vi infektion i vår rättsstat.

Även Málagaadvokaten Javier Toro anser också att rätten att protestera måste försvaras.
– Det vore paradoxalt att du kan gå ut och träna, men du kan inte utöva din rätt att hålla möten och vidta lämpliga sanitära försiktighetsåtgärder, säger han.
– En sådan grundläggande rättighet som mötesverksamhet kan inte och bör inte upphävas i mer än två månader.

I Tyskland har också protesterna mot de begränsningar som införts på grund av coronaviruset ökat. Nyligen kom ett besked från landets konstitutionsdomstol att demonstrationer inte kan förbjudas på grund av pandemin, förutsatt att reglerna för social distansering hålls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.