Prenumerera på nyheterna

Rajoy till Casado: Prata ekonomi håll dig borta från populism

Oppositionspartiet Partido Popular står still i opinionsundersökningarna. Det gnisslas internt i partiet. Pablo Casado har svårt att vinna förtroende och ta tillbaka förlorade röster. Närmast att få komma in i det varma strålkastarljuset var när Casado fick stå vid sidan om Isabel Díaz Ayuso som vann regionvalet i Madrid tidigare i år.

Madridregionens president vet att hon är populär. Bland PP:s anhängare så vill en del se henne som partiledare. Och nyligen sa Ayuso att hon var villig att kandidera till posten som partiledare vilket släppte lös en inre storm i partiet.

Stormen tycks ha lagt sig tillfälligt medan Isabel Díaz Ayuso besöker USA. Det gäller att sluta leden. Några inre konflikter tål inte Partido Popular som brottats med korruptionsanklagelser sedan flera år.

Ett sätt att visa en enad front utåt är att sammanföra den tidigare partiledaren Mariano Rajoy med Pablo Casado.

Partido Popular drömmer om tiden när tvåpartisystemet var en verklighet. Så är det inte längre. PP har dränerats på röster av Ciudadanos och Vox. Unidas Podemos har tagit väljare från främst PSOE.

I samband med ett möte i Santiago de Compostela inför partiträffen i Valencia till helgen stod Rajoy och Casado tillsammans på scen. Rajoy var tydlig:

– Håll dig borta från populism som representeras av Santiago Abascal och Unidas Podemos och håll dig till ekonomiska sakfrågor.

Rajoy lyfte fram de reformer som genomfördes av tidigare PP-regeringar och kritiserade de ”partier som tror att de kommer att fixa allt på en kvart”. Han kritiserade Vox som pratar mest om ”mycket invandring”.

Rajoys recept till Casado är att fokusera på ekonomin.

Tålamodet inom Partido Popular för Casado har naggats i kanten. Till helgen håller partiet stormöte på tjurfäktningsarenan i Valencia. Omkring 8.000 aktiva partimedlemmar kommer att vara där.

Då lär Isabel Díaz Ayuso dyka upp. Direkt från USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.