Regeringsbildningen i Spanien försvåras

Socialistledaren Pedro Sanchez har fått två kraftiga bakslag i sina försök att bilda regering, dessa kan eventuellt till och med omöjliggöra en regeringsbildning.

För Sanchez är det viktigt att säkerställa stödet från den republikanska vänstern i Katalonien (ERC) som vann 13 platser i söndagens val. Men i går vägrade ERC att erbjuda sitt stöd till Sanchez.

Svaret från ERC kom efter att socialisternas inledande samtal med det radikala vänsterpartiet Unidas Podemos avslöjade ett tentativt koalitionsavtal mellan PSOE och Podemos.

“ERC fortsätter att ta en negativ inställning till det eventuella stödet för Pedro Sanchez, med tanke på att socialisterna inte gav någon indikation på att de skulle ändra sin repressiva inställning till den politiska konflikten mellan Katalonien och staten”, sades det. “Utan sådana garantier finns det ingen chans att partiet kommer att utvärdera sin ståndpunkt”.

I en vädjan till ERC sa Sanchez att en socialistisk-Podemos regering skulle vara det enda alternativet för samtal om den katalanska krisen. “De som motsätter sig bildandet av en progressiv regering av socialisterna och Unidas Podemos, som är det enda alternativet, kommer att behöva förklara vilket alternativ de föreslår.”

Det var bakslag nummer ett, bakslag nummer två är räkningen av poströsterna.

Den sammanräkningen har tagit några dagar men är nu klar och där visar det sig att det var så jämnt i Viscaya att poströsterna stjälpte ett mandat till Partido Populars fördel. De som blev av med ett mandat var det baskiska regionalpartiet PNV som trodde de hade ökat från sex till sju platser i parlamentet. Detta gör tillsättandet av en socialistisk vänsterregering svårare då PNV är villiga att stödja Sanchez vilket inte Partido Popular är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.