Prenumerera på nyheterna

Regionalt nödläge i Madrid hänger i luften

Nyligen hemkommen efter ett besök i Algeriet utannonserade Spaniens regeringschef Pedro Sánchez ett extrainsatt ministermöte vid tolvtiden på fredagen. Sánchez ger Madridregionens president, Isabel Díaz Ayuso, tid på sig att införa restriktioner. Om inte detta sker kan Sánchezadministrationen utlysa ett regionalt nödläge under 15 dagar. Det är mycket politik i dessa dagar i Madridregionen. Efter gårdagen nederlag för Sánchezregeringen där en domstol TSJM (Tribunal Superior de Justicia de Madrid) rev upp Hälsovårdsdepartementets tidigare beslut om nedstängning i tio kommuner i Madridregionen tar regeringen nya initiativ.

Anledningen är den långhelg, Puente de Pilar och nationaldagen Día de HIspanidad, den 12 oktober som väntar. Regeringen bedömer risken som stor att Madridborna då lämnar huvudstadsregionen.

För att förhindra detta vill de införa ett regionalt nödläge.

Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso uppmanar också Madridborna att stanna hemma under långhelgen.

Om Sánchezregeringen inte får sin vilja igenom med att regionen Madrid inför restriktioner kan Spanien centralregeringen gripa in, enligt regeringschefen.

Beslutet kommer då att övervakas av den vice regeringschefen Carmen Calvo eftersom Sánchez, trots krisen i Madrid, föredrar att följa sin planerade dagordning med att resa till Barcelona i sällskap med kung Felipe VI.

Det skulle i så fall påverka 4.786,948 invånare i Spaniens huvudstad Madrid plus nio andra kommuner i huvudstadsregionen under 15 dagar.

Flera medier uppger att Pedro Sánchez under morgontimmarna har haft ett videomöte med Isabel Díaz Ayuso och gett henne tre alternativ att begränsa rörligheten i Madrid.

Díaz Ayuso säger att restriktioner endast kommer att gälla 45 zoner i Madridregionen.

Det bekräftas också av Isabel Díaz Ayuso som skriver på Twitter:
”Jag ska tala med Pedro Sánchez i morgon (läs fredag) för att hitta alternativ. Våra planerade restriktioner i zoner fungerar och kan vara det bästa. Vi hoppas kunna komma överens om en lösning som är tydlig och gynnar invånarna”.

Samtidigt är kritiken hård mot Spaniens regering vars Hälsovårdsdepartement utlyste hårda restriktioner i tio kommuner i Madridregionen utan att förankra beslutet juridiskt.

Flera oppositionspolitiker krävde under gårdagen Hälsovårdsministern Salvador Illas avgång. Illa å sina sida slog ifrån sig samtliga anklagelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.