Prenumerera på nyheterna

Regionerna får utökade rättigheter att införa begränsningar vid behov

Pandemiläget i Spanien är fortsatt oroande. Det gör att landets hälsovårdsminister Salvador Illa ger regionerna utökade befogenheter att införa restriktiva åtgärder och kriterier inför den kommande jul- och nyårshelgen om det blir nödvändigt.

Salvador Illa anser att de åtgärder som vidtagits i nuläget är tillräckliga. Han vädjar till allas personliga ansvar. Men stänger inte dörren för nya begränsningar om läget försämras de närmaste dagarna.

Enligt ett utkast från Hälsovårdsdepartementet kan regionerna, om smittalen återigen börjar stiga, inför begränsningar när det gäller resor, möten, utegångsförbud och evenemang.

Det gör att regionalregeringarna i Spanien kan ta beslut om att häva den fria rörligheten i regionerna under alla helgdagar mellan den 23 december och 6 januari om antalet smittade hastigt stiger.

Regeringar får också möjlighet att begränsa personliga möten till färre än tio personer under helgdagar som julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen och Trettondagshelgen.

De får även befogenhet att införa utegångsförbud före klockan 01.30 under helgdagarna.

Dessa begränsningar som kan införas med kort varsel vid behov gäller under det nationella nödläget från 25 oktober.

De senaste dygnen har flera regioner sagt att skärpta åtgärder väntar under helgerna om antalet nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 skulle öka.

Andalusien president Juanma Moreno säger att han inte avfärdar ytterligare restriktioner under jul-, nyårs- och trettonhelgen om läget försämras.

Det betonade Andalusiens talesperson vid regionens expertkommitté (bilden), Inmaculada Salcedo, på onsdagen.

– Om vi följer reglerna behöver vi inte införa hårdare restriktioner, men vi utesluter inte det vid behov. Läget i Andalusien har stabiliserats. Vi är på väg åt rätt håll men vi kan inte lita på oss själva.

Baskien, Katalonien, Valenciaregionen, Andalusien och Extremadura meddelar att de följer den överenskommelsen som är gjord tidigare med centralregeringen och hälsovårdsdepartementet.

Katalonien och Valenciaregionen har flaggat för att ytterligare restriktioner kan införas de närmaste dagarna mot bakgrund av ökade antal fall av smitta. Det man i första hand tittar på är rörligheten mellan regionerna.

I provinsen Málaga är antalet nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 senaste dygnet 183 vilket är 90 fler jämfört med föregående dygn. Det visar färska siffror på onsdagen från den andalusiska Folkhälsovården Consejería de Salud y Familias.

Antalet avlidna med Covid-19 senaste dygnet är en person jämfört med tio ett dygn tidigare. Antalet inlagda på sjukhus har minskat med sex personer till 192.
För snabbast uppdatering följ Svenska Magasinets Twitterkonto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.