Prenumerera på nyheterna

Reina Sofía visar svensk textilkonstnär

Reina Sofía-museet i Madrid visar en utställning av den svenska textilkonstnären Charlotte Johannesson som var den första med att använda datorer i sitt konstnärskap.
”Ta mig till en annan värld” eller ”Llévame a otro mundo” heter utställningen som är tillägnad Spanien. Charlotte Johannesson som kommer från Malmö är textilkonstnär och pionjär i att använda digital grafik.

Utställningen i edf. Sabatini våning 3 på Reina Sofía i Madrid pågår fram till den 16 augusti.

Lars Bang Larsen och Mats Stjernstedt är kommissarier för utställningen med över 150 konstverk. Det är verk från den första epoken, både original och reproduktioner av försvunna verk. Fem av konstverken är gjorda för utställningen i Madrid. Andra verk består av digitala mönster från 80-talet.

Även porträtt av Ronald Reagan, David Bowie, Boy George och Sex Pistols finns med bland konstverken.

Charlotte Johannesson är i stort sett självlärd efter att först ha börjat på en traditionell konsthantverksskola i Malmö ”där du inte fick ha några egna idéer”.

1966 grundade hon tillsammans med sin man, konstnären Sture Johannesson, ett textilföretag som hon kallade Cannabis då de experimenterade med tyger tillverkade av hampfibrer.

Tillsammans med sin man Sture skapade Charlotte Johannesson studion Digitalteatern i Malmö 1977–1986 som hade ett av dåtidens mest avancerade Apple-system. Medan Sture fokuserade på tekniken skapade Charlotte bilderna.

Det kom att bli Sveriges första digitala grafiska studio.

Bildtext: Ett självporträtt av Charlotte Johannesson av totalt över 150 konstverk som finns med vid utställningen på Reina Sofía i Madrid.

Se fler konstverk här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.