Prenumerera på nyheterna

Rekommendation testning för inresande till Sverige tas bort

Just nu är det inte meningsfullt att testa symtomfria som kommer in i landet. Rekommendationen att de som reser in i Sverige ska testa sig, tas alltså bort. Det sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff vid middagstid på torsdagen.
Precis som Spanien har Sverige en stor smittspridning. Båda länderna registrerade toppnoteringar i antalet nya registrerade smittofall på onsdagen. Spanien registrerade 179.125 nya fall och Sverige 25.215.

Sedan mitten av december har två miljoner människor smittats av den numera ”influensaliknande” Covid-19 i Spanien, enligt officiella siffror. I Sverige har knappt 300.000 personer testat positivt för covid-19 under motsvarande tid.

Testningskapaciteten har ökat, men räcker inte helt till, enligt Folkhälsomyndigheten. 32 procent av de som testar sig nu får ett positivt svar.
– Alla aktörer jobbar hårt med att få till mer, men de kommande veckor kommer det vara svårt att hinna ifatt, säger Anders Tegnell enligt Svenska Dagbladet.

Han säger att det finns två grupper som ska prioriteras. Dels sjuka inom vården, samt de inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg.

– I det här läget är det inte längre meningsfullt att testa symtomfria som kommer in i landet, säger Anders Tegnell som tillägger att rekommendationen att de som reser in i Sverige ska testa sig tas bort.

Det var i början på december som Folkhälsomyndigheten i Sverige införde rekommendationen för den som reser in till Sverige att testa sig för covid-19 vid ankomsten. Något som Svenska Magasinet berättade om.

Läs mer: Spaniens familjeläkare vill behandla Covid som vanlig influensa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.