Prenumerera på nyheterna

Restaurangbranschen kritiska mot bristen på katastrofstöd

Det är en bransch som håller på att gå under. Över hela Spanien har under torsdagen bar- och restaurangägare plus anställda gått ut på gator och torg för att protestera. I centrala Málaga samlades uppskattningsvis tusen personer från restaurangbranschen för att protestera mot regionalregeringens införda begränsningar.

”Vi befinner oss på ruinens brant och vi får ingen hjälp. Detta är en manifestation vi gör i ren ilska” var budskapet från Asociación de Hosteleros de Málaga.

Protesten inleddes på förmiddagen framför regionregeringens kontor i Málaga. Därefter fortsatte nära tusen ägare till barer och restauranger plus anställda, utrustade med kokkärl, brickor och visselpipor utmed paradgatan Alameda.

Kritiken har det senaste dygnet tilltagit mot regionalregeringens beslut att barer och restauranger måste stänga klockan 18. Det slår rakt mot en bransch som redan går på knäna.

Längst fram i protesttåget syntes många kända ansikten som chefen för Mahos, Javier Frutos, José Cobos, delägare till El Pimpi, Rafael Prado vid det klassiska caféet Café Central och Juan Rambla, ägare till några av de främsta cocktailbarerna och diskoteken i centrum.

Även ägare till strandrestauranger, chiringuitos, och leverantörer av mat och drycker medverkade i protestmarschen.

”De sa att ingen skulle lämnas utanför. Men de har lämnat oss och vi känner oss hjälplösa och utan stöd” säger Javier Frutos enligt Diario SUR.

I ett sex sidor långt brev som överlämnades till regionregeringens delegation i Málaga kräver restaurangbranschen direkta subventioner, skattebefrielser och katastrofstöd med permitteringar.

Málagaprovinsen uppskattas ha 18.000 barer och restaurange.

I slutet på fjolåret 2019 fanns det officiellt i Spanien 181.230 barer. Det går 259 spanjorer per bar, eller det finns nära fyra barer per tusen invånare i landet.

Bar- och restaurangnäringen har redan haft ett stålbad. Runt 2010 fanns det 200.000 i landet men på grund av den ekonomiska krisen fick många slå igen.

Det hårt coronadrabbade Madrid samt Barcelona ligger bland de tio städer i världen med flest barer. Bara London, Tokyo och New York har fler.

Men flest barer i Spanien per tusen invånare har León med 5,03 följt av Ibiza, 4,52, och Salamanca med 4,22.

På torsdagen meddelade regionpresidenten Juanma Moreno att Andalusien presenterar en räddningsplan på 660 miljoner euro till småföretag. 215 miljoner euro är direktstöd medan resten är bidrag och skatterabatter

(Foto: Twitter @MahosMlg)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.