Prenumerera på nyheterna

Risken för att få hudskador av solen är extra stor i år

Konsultationerna på hudklinikerna i Spanien har ökat kraftigt de senaste veckorna, anledningen är att den långa karantänen inomhus har hindrat huden från att gradvis anpassa sig till solens ultravioletta strålar.

Dr. Enrique Herrera Ceballos. Professor i dermatologi vid universitetet i Málaga och chef för hudavdelningen på Hospital Clinico säger att karantänen har varit ett ett utmärkt verktyg för att stoppa Covid-19, men har hindrat huden från att anpassa sig till solen.

Dr. Herrera har, tillsammans med María Victoria de Gálvez Aranda och José Aguilera Arjona, utvecklat en guide med rekommendationer för adekvat skydd mot solen efter perioden med låg solexponering under SARS-CoV-2-pandemin.

I detta arbete anges att pandemin har medfört “en socialt avvikande situation på grund av den plötsliga förändringen i de vanliga livsmönstren”. Ett annat avsnitt som sticker ut i detta arbete är att kroppens produktion av D-vitamin har bromsats av den lägre solexponeringen. Detta utgör en fara eftersom låga nivåer av D-vitamin i kroppen kan öka risken för infektioner och i sig ge en större mottaglighet för coronainfektion.

Dr. Herrera menar att man gradvis bör vänja huden vid solens strålar och undvika att vara i solen mitt på dagen “Du kan använda personlig skugga som en indikator på förekomsten av stark solstrålning: Om din skugga är kortare än din längd, sätt dig då själv i skuggan”.

Dr. Herrera varnar för överdrivet solbadande och säger också att man bör gå till läkare så fort som det syns hudförändringar. Hudcancer har om den upptäcks tidigt en överlevnad på över 90 %. Den farligaste formen är malignt melanom och den har mer än fördubblats under det senaste decenniet. Den har gått från 7 fall per 100.000 invånare 2010 till 19 per 100.000 invånare 2020. Basalcellscancer har också ökat dramatiskt, +60 % sedan 2010 påpekade Herrera.

Varje år diagnosticeras cirka 4.000 malignt melanom och cirka 75.000 andra hudcancerformer i Spanien. Tidig diagnos är nyckeln till att rädda liv, det görs med förebyggande självundersökningar och rutinmässiga kontroller. “Det är viktigt att befolkningen är väl medveten om sina hudproblem och att de går till läkaren när de märker att ett födelsemärke eller leverfläck ändrar färg, blöder eller kliar,” sa dr. Herrera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.