Ryska spioner misstänks operera i Katalonienkonflikten

En rysk spionorganisation som går under namnet Enhet GRU-29155 uppges vara aktiva i Katalonienkonflikten och har som mål att skapa oro och instabilitet i Spaniens nordöstra hörn. Det finns misstankar om kopplingar mellan en ryska hemliga spionorganisationen och en separatistgrupp i Katalonien som nyligen greps. Polisen beslagtog i samband med gripandet sprängmedel som skulle användas vid ett planerat attentat. Det skriver dagstidningen Diario SUR som hänvisar till avslöjandet som rikstidningen El País var först med.

Enhet GRU-29155 ska vara en del i den ryska spionorganisationen GU eller GRU. Enligt domaren Manuel García-Castellón vid nationaldomstolen ska hemliga ryska agenter ha infiltrerat katalanska separatistgrupper som CDR och Tsunami Democràtic.

De ryska agenterna ska ingå i en elitstyrka och en av dem som uppges ha opererat i Spanien under processen i Katalonien ska vara general Denís Serguéyev som också går under namnet Sergey Vyacheslavovich Fedotov som är en gammal veteran inom Rysslands underrättelsetjänst GRU.
Han har opererat i Katalonien vid flera tillfällen som mellan den 5 till 11 november 2016 och mellan den 29 september till 9 oktober 2017 i samband med den olagliga folkomröstningen om Kataloniens självständighet uppger El País.

Svenska Magasinet har tidigare skrivit om den av nationaldomstolen terrorstämplade rörelsen ”Tsunami Democratic” som ligger bakom flera protestaktioner vid gränspassager till Frankrike där de blockerat motorvägen. De har även organiserat våldsamma manifestationer vid Barcelonas flygplats El Prat.

Under flera år har det framkommit uppgifter på att Ryssland har uppmuntrat processen i Katalonien och varit inblandade. Målet är att skapa instabilitet i EU. Till hjälp har de även medier som sprider propaganda och desinformation främst genom kanaler som nyhetsbyrån Sputnik och tv-kanalen Russia Today (RT).

Det är organisationer nära den ryska regeringen som står bakom attacker och desinformationskampanjer. Enligt experter på underrättelsetjänst visar Rysslands agerande att det finns en samordning och en strategi bakom agerandet där flera intressenter arbetar på bred front för att skapa instabilitet.

Katalanska medier som vurmar för självständighetsprocessen ligger mycket nära ryska propagandamedier i sin rapportering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.