Så blir ditt nya normala spanska liv

Stranden får vänta till den 8 juni. Men i övrigt blir det utökad personlig frihet från lördag under kontrollerade former och villkor från hälsovårdsdepartementet när Spanien lättar något på sina restriktioner. Då väntar individuella promenader eller löpning för den som har längtat efter det. Äldre personer från 65 år får gå ut från måndag den 4 maj.

Även om nationellt nödläge gäller fortsatt och den spanska regeringschefen Pedro Sánchez har flaggat för en fjärde förlängning med ytterligare två veckor från den 11 maj så blir det en avtrappning och ett flertal undantag som införs. Det är även oklart om Pedro Sánchez skulle få tillräckligt stöd i kongressen för en fjärde förlängning av det utlysta nationella nödläget.

Nu närmast väntar en avtrappning i fyra faser med benämningen 0, 1, 2 och 3 under de kommande två månaderna. Varje fas får en tid på två veckor innan övergång till nästa fas. Det betyder att efter åtta veckor, i slutet på juni, ska avtrappningen av det nationella nödläget vara avklarat om allt går som planerat.

Fas 0
Avtrappningen börjar den 4 maj men redan från lördag kan du motionera, promenera eller ägna dig åt individuella sporter utomhus som cykling, löpning, inlines och surfing. Från måndag öppnar frisörer och tandläkare som har tidsbokning. Även restauranger och barer för avhämtning öppnar. Restauranger med bokning av bord kan öppna med kravet om plastskärmar och avskilda bord.

(Däremot kommer Formentera, Balearerna, La Gomera, El Hierro och La Graciosa gå in i fas 1 redan på måndag den 4 maj).

Fas 1 (från den 11 maj och 15 dagar framåt)
Hotell öppnar upp med begränsat antal lokala gäster. Turister från utlandet får vänta till slutet på juni. Mindre butiker, barer och restauranger med utomhusserveringar samt kyrkor och församlingar öppnar upp med ett högsta antal besökare på 30 procent av det tillåtna. För personbilstrafiken gäller 50 procent av bilsätena får användas. Muséer öppnar upp.

Fas 2 (från den 25 maj och 15 dagar framåt)
Barer och restauranger kan även öppna serveringen inomhus med ett högsta antal besökare på 30 procent av det tillåtna. Samtliga butiker i kommersiella köpcentrum kan öppna liksom biosalonger, teatrar, och nationalmonument med ett högst antal besökare på 30 procent av det annars tillåtna. Idrottsevenemang som fotbollsmatcher kan hållas utan publik.

Fas 3 (från den 8 juni och 15 dagar framåt)
Cocktailbarer med ett begränsat antal besökare på en tredjedel av det annars tillåtna får öppna. Bröllop och likvaka med ett begränsat antal besökare tillåts. Möten och kongresser med högst 80 personer tillåts. Och stränderna öppnar för allmänheten med vissa villkor på social distansering.

Hälsovårdsdepartementet rekommenderar allmänheten att bära munskydd och skyddshandskar som är desinficerade. Det är inget krav utan en rekommendation speciellt för riskgrupper.

Det blir ingen återstart för skolorna i Spanien utan fortsatt distansundervisning läsåret ut. Eleverna kan återvända till skolorna först med nästa läsår som inleds i september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.