Prenumerera på nyheterna

Så får du rabatt på trafikboten

Betalar du trafikboten inom 20 dagar får du rabatt, många gånger upp till 50 procents rabatt. Men efter 45 dagar tar staten ut en extra avgift.
Trafikböterna som administreras av DGT (Dirección General de Tráfico) kan ligga på mellan 100 till 500 euro för mindre förseelser. Det finns även böter på 600, 1.000, 6.000 och upp till 20.000 euro för allvarligare förseelser.

Några av de vanligaste: Att köra bil och samtidigt hålla i mobiltelefonen ger 500 euro i böter och sex poängs avdrag på ”puntos”-systemet. Eller att göra en omkörning vid förbud ger 600 euro i böter, och sex poäng rycker av dina ”puntos” (bilden).

Vissa böter kan vara utfärdade av kommunen eller regionen. Så det gäller att vara uppmärksam vem som har skrivit ut boten om du tänker överklaga.

Om det rör sig om en trafikbot från DGT har du möjlighet att få upp till 50 procents rabatt om du betalar inom 20 dagar. Men anser du att boten är felaktig och överklagar men i slutändan förlorar så måste du betala hela summan.

En trafikbot från DGT måste även betalas i sin helhet. Det går alltså inte att göra delbetalningar.

När 20 dagar har passerat inleds perioden med ordinarie pris som varar upp till 45 dagar efter att du mottagit trafikboten.

När de 45 dagarna har löpt ut blir det skatteverket, Agencia Estatal de la Administración Tributaria, uppgift att driva in summan med ett tillägg på 20 procent.

Det finns flera sätt att betala med 50 procents rabatt. Elektronisk betalning via nätet är kostnadsfri. Om du betalar på postkontor tillkommer en extra avgift på 2,25 euro plus 1,50 procent av bötesbeloppet.

Du kan även betala:
Via telefon 060
Appen miDGT och gå till: Mis multas – Pendientes.

Blir du stoppad på vägen av Guardia Civil kan du betala på plats med bankkort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.