Prenumerera på nyheterna

Så inleds vaccinationskampanjen

På fem eller sex arbetsdagar förväntas samtliga åldringar vid särskilt boende för äldre plus vårdpersonal att ha blivit vaccinerade mot covid-19 i provinsen Málaga. Vaccinationen inleds med de första doserna den 28 december och totalt 6.000 personer ska vaccineras under den första etappen.

Den första dosen av Pfizer-vaccinet ges till vårdgivare och vårdmottagare vid särskilt boende den 28, 29 och 30 december samt den 4 och 5 januari. Insatsen förväntas vara klart den 7 januari. Vaccination är frivillig även om ett högt deltagande förväntas.

Källor som dagstidningen Diario SUR på tisdagen hänvisar till försäkrar att de första doserna av Pfizer- och BioNTech-vaccinet injiceras under fem eller högst sex arbetsdagar. Efter 21 dagar kommer den andra dosen att ges.

Immunitet uppnås en vecka efter den andra injektionen. Detta vaccin bedöms vara 95 procent effektivt.

Pfizers vaccin kommer från Belgien till Spanien i boxar nedkylda till minus 80 grader.

Efter äldre och vårdpersonal vid särskilt boende för äldre kommer sjukvårdspersonal att vaccineras plus övrig personal som arbetar vid sjukhus.

Därefter börjar vaccinationen för personer över 65 år och de med kroniska sjukdomar. Slutligen ska den allmänna befolkningen vaccineras.

Spanien har reserverat 140 miljoner doser för 2021 vilket räcker för 80 miljoner människor, betydligt fler än de 47 miljoner som är bosatta i Spanien för närvarande.

Mellan 15 till 20 miljoner förväntas vara vaccinerade till sommaren 2021.

Vaccinen som Spanien använder är Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sanofi-GSK, Novavax och CureVac.

Som Svenska Magasinet berättade på Twitter igår startar vaccinationskampanjen i Andalusien vid 49 vårdcentraler och 37 sjukhus med 178 team på plats bestående av 526 sjuksköterskor med erfarenhet av vaccination och särskilt utbildade för att agera mot covid-19.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.