Så kort väg norrut behöver du åka för snö

Det tycks vara upp-och-ned-vända världen just nu. Sportlovet närmar sig med stormsteg men den milda vintern slår hårt mot skidanläggningarna i Sverige och många tvingas hålla stängt. Men i Spanien faller rikligt med snö just nu och de flesta anläggningar har öppet – om det nu inte faller för mycket snö vill säga. Och du som befinner dig på Solkusten behöver inte åka långt för att se snö.

Är du i provinsen Málaga räcker det att åka till La Maroma (2.068 meter) eller Tejeda som det heter i folkmun som ligger öster om Málaga. I byar som Alfarnate och Alfarnatejo är det mer vitt än någon annan färg och då är det inte mandelblommor vi tänker på.

Även Málagabergen väntas få snö de närmaste dagarna liksom Torcal vid Antequera. Arco Calizo Central eller Chamizo (1.640 meter) norr om Málaga är vitt av snö. Även i byar som Alfarnate, Alfarnatejo, Fuente de la Yedra och vid Fuente de la Reina och Puerto del León i Málagabergen väntas snöfall.

Runt Ronda är det Sierra de las Nieves, Snöbergen, på 1.900 meter som har snö.

Vädertjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) utlyste från söndagen en så kallad ”aviso naranja” (Klass 2-varning) för snö i Granada, Almería och Jaén på höjder från tusen meter.

Myndigheterna har utfärdat en Alerta roja, vilket motsvarar en Klass 3-varning för delar av Costa Blanca och Balearerna. Det är områden som drabbas hårdast av ovädret ”Gloria”. Bland annat stängde Alicante-Elche-flygplatsen på söndagen. Enligt de första beskeden kommer flygplatsen att hålla stängt till måndag eftermiddag.

På Costa del Sol och Costa Tropical väntas busväder hela veckan.

Spanien har mängder av skidanläggningar och efter veckans oväder ”Gloria” väntas samtliga vara öppna.

Bildtext: Så är ser det ut ett par mil från Spaniens östra kust i Castellón (Foto: Twitter @SIAB_Castellon).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.