Prenumerera på nyheterna

Salvador Illa blir regional presidentkandidat i Katalonien

Vi har sett honom nära på dagligen vid pressträffar under pandemin. Nu blir Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa socialistpartiet PSOE:s regionala presidentkandidat för PSC när Katalonien går till val den 14 februari.

Länge har det spekulerats kring Salvador Illa som PSOE:s regionala presidentkandidat i Katalonien. Det har varit rykten som har förnekats av PSOE.

Och Salvador Illa har vid tidigare intervjuer avfärdat idén. Så sent som i tisdags sa han vid en intervju i TVE att ”Miquel Iceta är rätt person för att leda den förändring som Katalonien behöver”.

Bara ett dygn senare kom nyheten att Salvador Illa blir PSOE:s kandidat. Något som Svenska Magasinet skrev på Twitter under gårdagen.

Salvador Illa skriver på Twitter:

”Jag har alltid försökt att ställa mig till förfogande där jag kan vara till störst nytta. När socialisterna menar att jag kan vara användbar för att lösa situationen i Katalonien så är jag beredd och accepterar kandidaturen”.

Utnämningen av Illa som kandidat kräver dock att Miquel Iceta (t h på bild) ställer sin plats till förfogande i PSOE:s regionala parti i Katalonien, PSC. Något som Iceta redan gjort och som han bekräftar på Twitter.

De katalanska socialisterna har stora förväntningar på regionalvalet den 14 februari. Även om ingen opinionsundersökning visar att PSC skulle bli regionens största parti så väntas tillströmningen av sympatisörer öka.

Vissa undersökningar placerar PSC som regionens näst största parti tillsammans med Junts per Catalunya.

Moderpartiet PSOE hoppas att Salvador Illas insats som hälsovårdsminister under pandemin ska åstadkomma ett lyft.

Illa fortsätter som hälsovårdsminister troligen fram till valet vilket ger honom bra möjligheter att framträda. Senare kommer regeringschefen Pedro Sánchez att ersätta honom oavsett om han blir regionpresident eller oppositionsledare i Katalonien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.