Prenumerera på nyheterna

Salvador Illa: Inte aktuellt att införa hemkarantän

Det är inte aktuellt att införa hemkarantän på två eller tre veckor. Vi kan inte vidta nya åtgärder när vi ännu inte har sett resultatet av de åtgärder vi införde i förra veckan. Detta måste utvärderas noggrant vilket kan göras först inom två eller tre veckor. Sedan får vi se vilka beslut som tas och hur en eventuell hemkarantän kommer att utformas. Men i dagsläget finns det inga beslut om detta, betonar Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa.

Illa lämnade beskedet i samband med att ministern träffade det territoriella rådet för det nationella hälsovårdssystemet under gårdagen (bilden).

I nuläget har Kantabrien, Galicien, Murcia och Melilla beslutat att införa hårdare restriktioner. Men det är inte tal om hemkarantän eftersom centralregeringen säger nej till det.

Kantabrien inför perimeterkarantän för samtliga kommuner fram till den 18 november för att begränsa rörligheten över kommungränserna.

Galicien inför nedstängning av barer och restauranger i 60 kommuner i regioner under en månad vilket kommer att påverka cirka 60 procent av befolkningen. Kommuner som påverkas är bland annat Santiago de Compostela och Pontevedra vid Galiciens skaldjursbälte.

Murciaregionen har tagit beslut om att barer och restauranger ska hålla stängt under 15 dagar.

För provinsen Málaga och Costa del Sol ser det betydligt bättre ut när det gäller coronasmittan och utvecklingen. Málagaprovinsen redovisar 259,8 fall per 100.000 invånare under den senaste 14-dagarsperioden. Det betyder att Málaga är den provins med minst fall. Cádiz är den med näst minst fall med 319,3.

Mest har Granadaprovinsen dit Costa Tropical ingår med 1.197,8 fall per 100.000 invånare.

Det som oroar är antalet inlagda covid-19-pantienter vid de andalusiska sjukhusen ökar. I nuläget vårdas 3.121 patienter. Vilket var en ökning med 258 senaste dygnet. 408 får intensivvård.

Andalusiens hälsovårdsansvarige Jesús Aguirre sa under gårdagen att regionen har plats för 15.275 och 2.070 vid intensiven. Av sjukhusbäddarna är 4.500 avsatta till covid-19.
Följt utvecklingen snabbast via Svenska Magasinet Twitterkonto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.