Prenumerera på nyheterna

Salvador Illa: Vi kan inte placera en polis i varje hem

Antalet smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 minskar i Spanien. Men frågan är vad som händer efter den gångna långhelgen. Om siffrorna över antalet smittade återigen stiger väntas ytterligare åtgärder under jul- och nyårshelgen.

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa betonade vid en presskonferens på måndagen återigen behovet av personligt ansvar.

– Vi kan inte placera en polis i varje hushåll i Spanien för att hålla kontroll, sa Illa.

Det finns uppskattningsvis mellan 200.00 till 250.000 poliser i Spanien. I den siffran räknar vi in gendarmer ur Guardia Civil, national, region- och lokalpolis.

I förra veckan enades hälsovårdsdepartementet tillsammans med regionerna om att förhindra rörligheten mellan regioner och provinser under de kommande helgerna. Undantag görs när det gäller anhöriga.

Regionerna i sin tur möjlighet att införa ytterligare begränsningar.

– Om de åtgärder som vi har kommit överens efterlevs, som munskydd, fysiskt avstånd, handhygien och god ventilation inomhus kommer det att gå bra. Om inte dessa åtgärder följs kommer antalet fall som får intensivvård och antalet avlidna med Covid-19 att öka, säger Salvador Illa.

Antalet personer (inklusive minderåriga) som kan träffas vid julhelgen kommer att vara tio såvida de inte redan bor under samma tak. De som träffas bör helst bara komma från två olika familjer.

Natten mot juldagen och nyårsdagen gäller utegångsförbudet från klockan 01.30.

Att träffas utomhus som exempelvis i en park för en promenad istället för inomhus på instängda platser, och skicka julhälsningar via videosamtal är förslag från Hälsovårdsdepartementet.

Illa sa också på måndagen att hälften av landets befolkning kommer att vaccineras mot coronaviruset före sommaren. Han garanterar även säkerheten för vaccinerna som har blivit ”godkända enligt det europeiska regelverket vilket är mycket strikt. Inte en millimeters säkerhet har offrats” säger Salvador Illa.

Uttalandet beskrivs som ett försök att övertyga de 55 procent av spanjorerna som enligt en undersökning från CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) är tveksamma till att vaccinera sig.

Vi tänker inte dölja någonting. Vacciner har redan räddat liv och att detta vaccin också kommer att rädda liv, säger Illa som vädjar till alla yrkesverksamma att vaccineras för att öka medvetenheten bland landets befolkning.

Antalet smittade i coronaviruset SARS-Cov-2 har minskat rejält den senaste tiden. Enbart provinsen Málaga redovisar 62 nya smittade per 100.000 de senaste sju dagarna. Genomsnittet i Andalusien är 80.

Spanien som helhet redovisar 215,1 under de senaste 14 dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.