Prenumerera på nyheterna

Sánchez attackerar alla och alla attackerar Sánchez

Spaniens t f regeringschef Pedro Sánchez tvättar sina händer och skyller misslyckandet med att bilda en regering på de övriga partierna. Ciudadanos, Partido Popular och Unidas Podemos vill inte dansa efter Pedro Sánchez pipa.

När parlamentet samlades på onsdagen gjorde Sánchez klart var misslyckandet ligger. Hos de tre övriga partierna.

Det är tre politiska partier, ni, ni och ni. Och ni har inte gjort något annat än att blockera den enda möjliga regeringen i detta land. Svårare än så är det inte. Spanien behöver stabilitet och ett progressivt styre. Inte ett dödläge.

Hur Pedro Sánchez som enligt opinionsundersökningar kommer att vinna nästa val ska kunna nå samarbete med sina tre motståndare frågar sig de flesta i Spanien idag efter gårdagen hätska attacker.

Samtliga politiker beskyller varandra för misslyckandet att bilda regering. Ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos kunde tänka sig att släppa fram en PSOE-regering med kravet att få ministerposter något som Sánchez blankt avfärdade.

Ciudadanos kom med erbjudande om att lägga ned sina röster i byte med vissa motkrav, något som Sánchez också avvisade.

Pedro Sánchez har hela tiden haft som mål att styra i minoritet med passivt stöd för Unidas Podemos och vissa regionala nationalistiska partier.

Partido Populars partiledare Pablo Casado menar att Sánchez behandlar oppositionen med arrogans:

-Du har hoppats på ett extraval från första början, men du har lekt med Spaniens befolkning i fem månader. Det är därför du inte fick ihop en överenskommelse med någon i denna kammare, och du har behandlat oppositionen med din sedvanliga arrogans. Du har missbrukat dessa institutioner på ett skamlöst sätt genom att försätta parlamentet i ett halvårs dödläge.

Nyvalet i Spanien ska hållas söndagen den 10 november. Det blir det fjärde allmänna valet på fyra år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.